Studiu GfK: 57% dintre romanii peste 15 ani foloseau produse bancare in martie
Data publicarii: 04-06-2009 | Finante-BanciLa finalul primul trimestru din 2009, 57% dintre romanii peste 15 ani foloseau servicii bancare, nivel in crestere cu 3 puncte procentuale fata de media anului trecut, cand Romania se situa pe penultimul loc in regiune dupa numarul utilizatorilor de servicii bancare, conform unui studiu GfK.
Astfel, conform studiului GfK, doar in Bulgaria produsele bancare erau utilizate mai putin decat in Romania anul trecut, cu o medie de 50%.
In Polonia, media pe 2008 s-a situat la 69%, iar in Ungaria la 80%, in timp ce in Slovenia media pe 2008 era de 100%.
La finalul lunii martie 2008, procentul romanilor care foloseau produse bancare se situa la 53%, conform aceluiasi studiu.
"Pragul de 10 milioane de utilizatori a fost depasit cu aproximatie la jumatatea anului 2008, din ce in ce mai multi romani apeland la serviciile bancilor", se arata in comunicatul GfK.
De asemenea, piata bancara este mai dezvoltata in Bucuresti, Ardeal si Banat, Crisana, Maramures, regiuni in care clientii bancilor reprezinta aproape doua treimi din populatie, fata de numai jumatate sau chiar mai putin in Muntenia, Oltenia, Dobrogea si Moldova, conform sudiului GfK.
Peste un sfert din romanii peste 15 ani aveau card de debit la finalul lunii martie
Din populatia cu varste peste 15 ani, 27% aveau la sfarsitul primului trimestru un card de debit, de altfel cel mai utilizat produs bancar. Cu toate acestea, doar o treime apeleaza la carduri pentru plata in magazine (la POS-uri), arata studiul.
Pe locul doi in utilizarea produselor bancare se afla creditele pentru nevoi personale, detinute de 19% din romani in luna martie 2009, procent "in crestere fata de perioada corespunzatoare din 2008, dar in scadere fata de ianuarie 2009, cand detinatorii de credite pentru nevoi personale reprezentau 22% din populatie".
Depozitele la termen au inregistrat cea mai mare crestere in ultimul an, in conditiile in care in martie 2008 doar 3% dintre romani foloseau produsul, in timp ce in martie 2009, procentul romanilor a crescut la 7%. "Aceasta crestere reprezinta o revenire dupa scaderea constanta pe care au suferit-o aceste produse bancare in ultimii ani, de la 13% in 2001", se mai arata in comunicat.
Studiul GfK a fost realizat pe 1.000 persoane, iar ultima perioada pentru care sunt disponibile datele este martie 2009.
GfK Romania a avut cifra de afaceri de 9,1 milioane euro in 2008.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI