Studiu GfK: 57% dintre romanii peste 15 ani foloseau produse bancare in martie
Data publicarii: 04-06-2009 | Finante-BanciLa finalul primul trimestru din 2009, 57% dintre romanii peste 15 ani foloseau servicii bancare, nivel in crestere cu 3 puncte procentuale fata de media anului trecut, cand Romania se situa pe penultimul loc in regiune dupa numarul utilizatorilor de servicii bancare, conform unui studiu GfK.
Astfel, conform studiului GfK, doar in Bulgaria produsele bancare erau utilizate mai putin decat in Romania anul trecut, cu o medie de 50%.
In Polonia, media pe 2008 s-a situat la 69%, iar in Ungaria la 80%, in timp ce in Slovenia media pe 2008 era de 100%.
La finalul lunii martie 2008, procentul romanilor care foloseau produse bancare se situa la 53%, conform aceluiasi studiu.
"Pragul de 10 milioane de utilizatori a fost depasit cu aproximatie la jumatatea anului 2008, din ce in ce mai multi romani apeland la serviciile bancilor", se arata in comunicatul GfK.
De asemenea, piata bancara este mai dezvoltata in Bucuresti, Ardeal si Banat, Crisana, Maramures, regiuni in care clientii bancilor reprezinta aproape doua treimi din populatie, fata de numai jumatate sau chiar mai putin in Muntenia, Oltenia, Dobrogea si Moldova, conform sudiului GfK.
Peste un sfert din romanii peste 15 ani aveau card de debit la finalul lunii martie
Din populatia cu varste peste 15 ani, 27% aveau la sfarsitul primului trimestru un card de debit, de altfel cel mai utilizat produs bancar. Cu toate acestea, doar o treime apeleaza la carduri pentru plata in magazine (la POS-uri), arata studiul.
Pe locul doi in utilizarea produselor bancare se afla creditele pentru nevoi personale, detinute de 19% din romani in luna martie 2009, procent "in crestere fata de perioada corespunzatoare din 2008, dar in scadere fata de ianuarie 2009, cand detinatorii de credite pentru nevoi personale reprezentau 22% din populatie".
Depozitele la termen au inregistrat cea mai mare crestere in ultimul an, in conditiile in care in martie 2008 doar 3% dintre romani foloseau produsul, in timp ce in martie 2009, procentul romanilor a crescut la 7%. "Aceasta crestere reprezinta o revenire dupa scaderea constanta pe care au suferit-o aceste produse bancare in ultimii ani, de la 13% in 2001", se mai arata in comunicat.
Studiul GfK a fost realizat pe 1.000 persoane, iar ultima perioada pentru care sunt disponibile datele este martie 2009.
GfK Romania a avut cifra de afaceri de 9,1 milioane euro in 2008.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri