ING a revizuit in jos prognoza de contractie a economiei Romaniei in 2009, la -7,1% de la -3,5%

Data publicarii: 11-06-2009 | Economie

ING Bank Romania si-a revizuit in jos prognoza de contractie a economiei romanesti in 2009, de la -3,5% la -7,1% si estimeaza ca va reveni pe teritoriu pozitiv abia in al treilea trimestru din 2010, arata raportul publicat joi de banca.

"Dupa ce economia Romaniei a avansat cu 7,1% in 2008, aratand o supraincalzire, prognozam o scadere cu 7,1% in 2009. Efectele de baza semnificative sunt incluse in contractia economica din 2009. Noua prognoza presupune si un an agricol slab, insa nu dezastruos", se mai precizeaza in analiza ING Bank.

In plus, economistii ING se asteapta ca economia sa reintre pe teritoriul pozitiv abia in al treilea trimestru din 2010.

"In afara recesiunii globale, exista o serie de factori specifici responsabili pentru contractia economiei romanesti. Datele pe aprilie, publicate saptamana aceasta, au fost, in general, mai slabe decat ne asteptam: constructiile au scazut cu 13,7%, productia industriala cu aproape 10% si vanzarile cu amanuntul cu 10,3%. Cu exceptia industriei, celelalte sectoare au inregistrat o deteriorare fata de primul trimestru al anului, ceea ce arata ca economia se va contracta si mai mult in al doilea trimestru din 2009", mai afirma analistii ING Bank.

Pe de alta parte, ei subliniaza ca activitatea de creditare a continuat sa se comprime in aprilie, iar perspectivele sunt negative.

"Avand in vedere datele detaliate descurajatoare despre PIB si perspectivele sumbre pe plan intern si regional, credem ca exista suficiente motive sa ne modificam prognoza de crestere economica de la -3,5% la -7,1%", se mai arata in raportul de cercetare al bancii.

Economia Romaniei a scazut cu 6,2% in primul trimestru, potrivit datelor revizuite publicate de INS. Comisia Nationala de Prognoza (CNP) se asteapta la o comprimare a economiei in acest an cu 4%, estimare similara cu a FMI.
 
ING Bank Romania si-a revizuit prognoza pentru inflatia la finalul lui 2009 la 6,3%, de la 7,1%
 
ING Bank Romania a revizuit in scadere prognoza pentru inflatia la finalul acestui an, de la 7,1% la 6,3%, peste intervalul tintit de banca centrala, cu un nivel minim atins in iulie, de 5,3%, arata raportul publicat miercuri de banca.

"Inflatia va continua sa se tempereze pana in iulie, avand in vedere contractia puternica a cererii, efectul de baza favorabil si scaderea unor preturi administrate, la gaze si posibil la electricitate. Din acest motiv, ne-am revizuit prognoza pentru inflatia la finalul lui 2009 la 6,3%, de la 7,1% cat estimam anterior, insa o vedem in continuare semnificativ peste intervalul tintit de BNR. Nu excludem o inflatie mai redusa, insa nu semnificativ, in functie de noi aprecieri ale monedei nationale", considera analistii ING Bank.

Ei se asteapta la nivelul minim al inflatiei, de 5,3%, sa fie atins in iulie si nu exclus o temperare chiar mai abrupta, in functie de fluctuatiile cursului de schimb si deciziile administrative.

"Cu toate acestea, incepand cu luna august, ne asteptam in continuare la o inversare a procesului dezinflationist, din cauza efectelor asupra ofertei, pentru pretul petrolului, un an agricol slab si noi deprecieri ale leului. Avand in vedere conditiile din aranjamentul cu FMI, care prevede ca inflatia nu poate fi cu mai mult de 2 puncte procentuale peste intervalul tintit de BNR, credem ca acestea vor fi usor indeplinite atat de cifrele pe iunie, cat si de cele pe septembrie", se mai precizeaza in raportul ING.

Cu toate acestea, economistii de la ING estimeaza o inflatie peste 6% in decembrie, iar nivelul maxim admis de FMI este 6,5%. ei subliniaza ca BNR s-ar putea gasi in situatia de a lua masuri la inceputul lui 2010, pentru a aduce inflatia mai aproape de tinta.

Tinta pentru inflatia in acest an este fixata la 3,5%, plus sau minus un punct procentual. In mai, inflatia a fost de aproximativ 6%.

ING isi mentine scenariul pentru dobanda de politica monetara de reducere cu un sfert de punct procentual in august, dar nu exclude o coborare cu 0,5 puncte procentuale, "avand in vedere declaratiile recente ale guvernatorului BNR, despre o rata a dobanzii reala de 3%". Miscarea ar trebui sa fie urmata de o pauza, considera analistii de la ING.

Pentru intalnirea BNR de la finalul lui iunie, ING Bank estimeaza o reducere cu jumatate de punct procentual a dobanzii cheie, pana la 9%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: