IBR a accesat fonduri europene pentru programe de formare continua a adultilor

Data publicarii: 11-06-2009 | HR/Cariere

Incepand din luna martie 2009, Institutul Bancar Roman deruleaza un proiect cu finantare nerambursabila din Fondul Social European, cu titlul Asigurarea Calitatii in Formarea Profesionala Continua pentru Sectorul Bancar (AS-BANC). Proiectul se incadreaza in Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 (POSDRU) si se va desfasura pe parcursul unui an de zile, in perioada martie 2009-februarie 2010. 

IBR va folosi aceste fonduri pentru cresterea numarului de programe de formare continua  adaptate nevoilor identificate in sectorul bancar, prin dezvoltarea curriculei teoretice si practice pentru cinci calificari si testarea lor prin desfasurarea unui program de formare pilot, prin dezvoltarea si validarea a 10 standarde ocupationale si calificari asociate, bazate pe nevoile identificate pe piata muncii si, nu in ultimul rand, prin dezvoltarea si  implementarea Cadrului National al Calificarilor. "Sectorul resurselor umane a capatat o importanta deosebita, atat pe plan national, cat si international, oamenii reprezentand cel mai valoros activ al unei companii. Fiecare angajator din sectorul financiar, chiar si in conditiile actuale de criza, isi doreste ca personalul din subordine sa fie calificat la standarde europene, iar principalul obiectiv al acestui proiect este elaborarea a 10 standarde ocupationale si calificari asociate, conform metodologiei CNFPA, pentru sectorul bancar", a declarat Victoria Preoteasa, Director Centrul de Training Financiar-Bancar din IBR si Project Manager al AS-BANC. 

In vederea alinierii la cerintele internationale impuse de piata resurselor umane din sectorul financiar-bancar, Institutul Bancar Roman s-a implicat in procesul european de reforma a standardelor ocupationale si modernizare a profilelor ocupationale in sectorul serviciilor financiar-bancare. Fondurile structurale utilizate in acest scop sunt destinate  asigurarii calitatii in formarea profesionala continua pentru sectorul bancar si sunt accesate in colaborare cu Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor (CNFPA) si VAPRO OVP BV Olanda. 

Standardele ocupationale elaborate ca rezultat al acestui proiect vor constitui un punct de referinta pentru dezvoltarea de formare profesionala in conformitate cu nevoile pietei muncii si ale sectorului bancar in general. "Proiectul AS-BANC reprezinta primul proiect de acest gen pe care Institutul Bancar Roman l-a demarat. Vor urma si alte proiecte, pentru unul dintre acestea am depus deja dosarul si asteptam notificarea AMPOSDRU, iar alte doua proiecte sunt in pregatire cu partenerii pentru intocmirea dosarelor", a mai spus Victoria Preoteasa.

Criza financiara si economica cu care se confrunta toate tarile lumii, desi nu influenteaza direct pregatirea profesionala continua, are totusi un impact negativ si asupra acesteia. Numeroase probleme ale sistemului bancar, amplificate acum de criza, isi gasesc solutii in mare masura si in competenta si calitatea activitatii angajatilor si a managementului bancar. Motiv pentru care sistemele de educatie si formare profesionala trebuie sa se alinieze Cadrului European al Calificarilor si sa contribuie la cresterea competitivitatii pe piata muncii.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: