Clientii vor putea accesa credite de cel mult 60.000 euro in cadrul programului Prima Casa

Data publicarii: 11-06-2009 | Finante-Banci

Clientii vor putea accesa credite de cel mult 60.000 euro in cadrul programului "Prima Casa", fiind nevoiti sa obtina restul banilor din alte surse, pentru achitarea locuintelor, a spus presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Aurel Saramet.

"Credite mai mari de 60.000 euro nu vor fi luate. Pentru restul sumei, clientii vor trebui sa vina cu banii de acasa",  a spus Saramet.

Decizia a fost luata in conditiile in care garantia acordata de FNGCIMM, in cadrul programului "Prima Casa", se ridica la maximum 60.000 euro, statul avand dreptul asupra locuintelor, in caz de neachitare a imprumutului.

Saramet a mai spus ca toata documentatia pentru acordarea creditelor va fi facuta de bancile care acorda imprumutul, iar FNGCIMM va primi actele necesare din parte bancilor.

Beneficiarii programului "Prima Casa" sunt persoane fizice care, la data intrarii in vigoare a prezentei OUG (4 iunie 2009), nu detin in proprietate o locuinta, in comun sau individual, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane, indiferent de modul in care a fost dobandita si nici nu au in derulare un credit ipotecar.

In data de 28 mai, Guvernul a anuntat ca persoanele care vor cumpara o locuinta prin intermediul programului vor beneficia de TVA redus de 5%, masura aplicabila pentru locuintele sociale.

Statul va lucra cu toate bancile care vor raspunde cerintelor impuse de Guvern, adica sa aiba reprezentare nationala, sa nu solicite un avans mai mare de 5% la contractarea creditului pentru achizitionarea unei locuinte si sa perceapa dobanzi sub cele practicate in acest moment pe piata, a declarat premierul Emil Boc.

Bancile vor fi selectate in urma unei licitatii organizate de Ministerul Finantelor. Prin alocarea celor 100 de milioane de euro pentru acest program, prin Fondul de Garantare, ar putea fi achizitionate in 2009 locuinte in valoare totala de un miliard de euro.

Statul garanteaza un imprumut de cel mult 60.000 de euro pentru ca pretul mediu de achizitionare a unui apartament este, la nivel national, de circa 60.000 de euro, a spus anterior premierul Emil Boc.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: