Specialistii care controleaza datoriile clientilor primesc 1.500 de euro

Data publicarii: 18-06-2009 | HR/Cariere

Companiile isi iau diverse masuri de precautie care sa le asigure continuarea cu succes a activitatii in perioada de recesiune, cum ar fi crearea unei echipe de credit controlling, care sa urmareasca gradul de indatorare pe client. Un astfel de profesionist castiga intre 800 si 1.500 de euro, in functie de experienta, potrivit specialistilor HR de pe piata.

Grupul Agricover, cel mai mare furnizor de produse agricole de pe piata locala, a inceput crearea unui astfel de departament inca de la jumatatea anului trecut. "Am adus in firma analisti financiari si am creat si o echipa de credit controlling, ca urmare a crizei. Aceasta are ca principal obiectiv urmarirea nivelului de creditare la client si semnalarea unor indatorari mai mari", explica directorul de resurse umane al grupului, Simona Podgoreanu.

Specialistii in credit client controlling si in business controlling sunt foarte cautati in prezent, pentru ca recuperarea banilor de la clienti si urmarirea nivelului de indatorare a unei firme sunt esentiale, este de parere Simona Podgoreanu. La fel este si controlul atent al costurilor. "In cadrul Agricover, construim acum sistemul de credit client controlling, cu tot ceeea ce inseamna proceduri, sisteme de raportare si reguli. Avem nevoie nu doar de analisti, ci si de oameni care sa construiasca acest sistem. Salariul unui specialist de acest gen poate varia intre 800 si 1.500 de euro pe luna, in functie de responsabilitatile sale", spune directorul HR al Agricover.

In cadrul companiei de tehnologie 3M Romania, oamenii de vanzari isi primesc o parte din bonusul aferent activitatii in functie de rapiditatea intrarii in contul companiei a banilor datorati in urma tranzactiei. "Am adaugat recent in responsabilitatile specialistilor in vanzari faptul ca tranzactia este incheiata atunci cand banii sunt in cont, iar aceasta modalitate de a pune problema a dat rezultate", spune Ioana Mironescu, director de resurse umane pentru 3M Romania.

Grupul Agricover recruteaza in prezent specialisti pentru pozitiile de financial controller si credit controller, estimand ca echipa de credit client controlling se va extinde in perioada urmatoare, in conditiile in care numarul de clienti a crescut. Grupul Agricover are 700 de angajati si este format din patru companii cu activitate integrata: Agricover SA (cu patru divizii: Cereale, Seminte, Silozuri si Logistica), Agricover Distributie, Agricover Credit IFN si Agricover Bulgaria, plus o organizatie nonprofit, Centrul de management agricol. Compania a inregistrat in primul trimestru al anului o cifra de afaceri de 85,28 mil. lei (20 mil. euro), cu 29% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Business Standard