Castigul salarial mediu net a crescut in iulie cu 0,8%, pana la 1.390 lei

Data publicarii: 04-09-2009 | Economie

Castigul salarial mediu net a crescut in iulie cu 0,8% (11 lei) fata de iunie, pana la 1.390 lei (330 euro), pe fondul acordarii unor prime de vacanta, a altor drepturi salariale suplimentare si a productiilor mai mari, arata datele publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).

In iunie, castigul salarial mediu net crescuse cu 1,7% (23 lei) fata de luna mai, pana la 1.379 lei.

Ritmul anual de crestere a castigurilor salariale a coborat la 6,3%, de la 8,3% in iunie, insa se mentine peste indicele anual al preturilor de consum, de 5,06% in iulie, ceea ce semnifica faptul ca angajatii din Romania nu au pierdut din puterea de cumparare in ultimul an.

In plus, datele indica o imbunatatire a eficientei in sectorul industrial, in conditiile in care majorarile salariale au fost surclasate de cresterea productivitatii muncii in industrie, de 12,7% in perioada iunie 2008-iunie 2009, potrivit ultimelor date din buletinul lunar al INS.

In industria prelucratoare, productivitatea muncii a crescut chiar mai mult, cu 15,2% in intervalul mentionat, insa una din cauzele principale a fost restrangerea numarului de angajati.

Castigul salarial mediu brut a fost de 1.901 lei (451 euro) in a saptea luna din acest an, fiind cu 0,7% peste nivelul din luna precedenta.

Raportat la octombrie 1990, puterea de cumparare a castigului salarial mediu era cu 26,3% mai mare in iulie 2009, mai arata datele Statisticii.

Cele mai mari salarii nete au fost platite in iulie in activitatile de transporturi aeriene (3.400 lei, 806 euro), iar cele mai mici in industria de prelucrare a lemnului (807 lei, 191 euro).

In iulie au fost inregistrate cresteri ale castigului salarial mediu net de 17,5% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, precum si mariri intre 11% si 16% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv in activitatile de servicii anexe extractiei.

In schimb, unele activitati au raportat scaderi ale castigului salarial mediu net in iulie 2009 fata de luna anterioara, ca urmare a restrangerii activitatii sau a acordarii de sume din profitul net si premii ocazionale in luna precedenta. Astfel, in activitatile de intermedieri financiare -cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii -, castigul salarial mediu net a fost in iulie cu 14,8% mai mic decat in iunie.

Scaderi mai modeste, cuprinse intre 3% si 7%, au avut loc in fabricarea bauturilor, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, invatamant, alte activitati industriale, activitati de editare, sanatate si asistenta sociala.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: