Isarescu: Se incearca un atac pe leu dar suntem cu ochii pe ei
Data publicarii: 14-09-2009 | Finante-BanciUltimele patru zile ale saptamanii trecute, la care se adauga evolutia de astazi de pe piata interbancara arata o scadere continua a leului fata de moneda unica europeana, potrivit Capital. Aceasta evolutie poate fi socotita o "corectie", dar poate semnifica si inceputul unui nou atac asupra leului, potrivit oficialilor Bancii Nationale.
Guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu, a transmis la mijlocul saptamanii trecute un avertisment mai mult sau mai putin voalat celor care pregateau un eventual atac asupra leului.
"Eu nu cred ca e rau ca leul este mai putin volatil (...). Piata poate fi lichida dar se poate ca cineva de la Londra, de exemplu, sa declare ca nu este destula lichiditate. Piata are lei. Fac aceasta declaratie cu riscul de a fi inteles gresit", afirma Mugur Isarescu.
In ziua in care guvernatorul BNR facea aceste afirmatii, respectiv 11 septembrie, leul inregistra o noua depreciere, trend care a continuat pana la sfarsitul saptamanii si care se mentine si astazi.
Avertismentul guvernatorului
Mugur Isarescu este cunoscut si recunoscut drept o persoana care nu vorbeste niciodata degeaba. Orice afirmatie a sa are un scop precis dar, pentru ca poate fi interpretata gresit, isi cantareste foarte atent vorbele. Avertismentul adresat celor care ar fi, poate, interesati de un nou atac asupra leului, dupa esecul din toamna trecuta, este, insa, mai mult decat evident.
Totusi, pentru a nu interpreta noi gresit cuvintele guvernatorului, i-am solicitat o precizare suplimentara. Intrebat de capital.ro in legatura cu posibilitatea unui nou atac asupra leului, guvernatorul BNR ne-a declarat: "Bineinteles ca incearca, dar suntem cu ochii pe ei".
Integral in Capital
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?