In iarna aceasta, Mos Craciun vine la pensiune

Data publicarii: 13-10-2009 | Turism

Din ce in ce mai multi turisti vor alege, in acest an, sa-si petreaca sarbatorile de iarna la tara, in detrimentul excursiilor in strainatate. Proprietarii de pensiuni se pregatesc intens pentru sarbatoarea Craciunului: au pus muraturile, au ingrasat porcii si au stabilit tarifele, mai mici cu 20% ca anul trecut.

Cine va alege sa petreaca Sarbatoarea Nasterii Domnului la pensiunile rurale va avea parte, pe langa atmosfera rustica, si de o serie de surprize, care le vor aduce aminte de copilarie: vor asista la taierea porcului, vor intampina colindatori, vor primi cadouri de la Mos Craciun si vor invata, numai daca vor, sa gateasca in mod traditional.

"Turistii ce vin sa ne viziteze pot lua parte la coacerea cozonacului, la pregatirea prajiturilor de casa, a sarmalelor, a caltabosului, a sunculitei cu ardei si boia iute", spune Robert Baciu, proprietarul pensiunii Casa Baciu de langa statiunea Voineasa, judetul Valcea.

Pe langa toate acestea, turistii vor putea sa se plimbe cu ATV-urile, sa faca drumetii montane sau sa mearga cu sania la derdelus, in cazul in care vor avea parte de zapada. De asemenea, turistii pot merge la biserica la slujba dedicata Nasterii Domnului. Cele mai solicitate zone pentru petrecerea Craciunului sunt cele unde traditia inca mai este la ea acasa, precum Bucovina, Maramures, Marginimea Sibiului sau Valea Buzaului, dar si localitatile din judetele Prahova si Brasov, cautate, in special, de turistii iubitori de munte.

Preturi mai mici, turisti mai multi

Reprezentantii agentiilor de turism se asteapta ca in acest an, pensiunile turistice sa primeasca, de Craciun, cu 10% mai multi turisti fata de anul trecut.

"Multi vor prefera sa-si faca sarbatorile in Romania, din cauza crizei. Estimam o crestere de 10% a gradului de ocupare al pensiunilor, la sfarsitul lunii decembrie, si o scadere direct proportionala a vacantelor externe", a declarat Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

Integral in Adevarul