Fitch: Tensiunile politice din Romania pun presiune pe rating, iar FMI ar putea amana transa a treia
Data publicarii: 14-10-2009 | EconomieFMI va amana urmatoarea transa din imprumutul extern daca Romania nu va reusi sa indeplineasca tintele impuse, dar nu va rupe acordul, tensiunile politice din prezent punand presiune suplimentara pe ratingul tarii, a spus analistul agentiei de rating Fitch, Andrew Colquhoun.
"Votul pentru motiunea de cenzura improtriva guvernului nu duce in mod direct la o retrogradare a tarii. Dar, daca instabilitatea politica va ingreuna si mai mult indeplinirea conditiilor din programul de finantare al FMI, ar putea exista riscul ca programul sa deraieze, iar FMI sa amane platile, ceea ce ar slabi increderea in moneda nationala si in sistemul financiar romanesc si sa duca la o noua instabilitate financiara. Acest lucru ar putea adauga presiune negativa pe ratingul de tara", a afirmat Colquhoun.
In opinia sa, sursa tensiunilor politice dintre PDL si PSD "nu par sa fie politicile economice, ci par a fi mai degraba manevre inaintea alegerilor prezidentiale".
"Este posibil ca un guvern provizoriu, probabil unul PDL sau tehnocrat, sa ia masurile necesare pentru a mentine deficitul in tinta de 7,3% din PIB impusa de FMI. Vom monitoriza aceste evolutii indeaproape", a mai spus analistul Fitch.
Cu toate acestea, Colquhoun a mentionat ca este mai probabil ca FMI sa amane platile pentru o perioada, daca tintele sunt ratate, cat timp se formeaza noul guvern, decat sa renunte complet.
Marti, analistul agentiei de rating Standard&Poor's Frank Gill a spus, pentru NewsIn, ca ratingul de tara va fi pus sub noi presiuni daca situatia actuala se transforma intr-un blocaj politic, prin care Guvernul sa nu-si poata indeplini programul de consolidare economica si fiscala.
"Daca situatia politica actuala se transforma intr-un blocaj politic, prin care Guvernul nu-si poate indeplini programul de consolidare economica si fiscala, iar situatia finantelor publice se inrautateste, ratingurile atribuite Romaniei vor fi puse sub noi presiuni de coborare", a spus Frank Gill.
Agentia de rating Moody's nu se asteapta la un impact major pe termen scurt al caderii guvernului Boc, mai ales ca FMI s-a aratat pana acum "remarcabil de tolerant" la ritmul lent al reformelor, si estimeaza ca Fondul se va dovedi ingaduitor pana dupa alegeri.
Astfel, intr-o nota de cercetare privitoare la Romania publicata miercuri, agentia Moody's subliniaza ca "economia pare relativ izolata de politica si este de asteptat ca FMI/UE sa continue sa tolereze derapajele in implementarea politicilor pana dupa alegeri".
"Odata intrat in noul an, totusi, FMI si UE vor pune probabil presiune pe guvern pentru a se reangaja in procesul de reforme prevazut de programul de stabilizare. Un esec in revigorarea procesului de reforme ar putea insa sa duca la frictiuni cu partenerii internationali (ai Romaniei)", considera Moody's.
S&P si Fitch au coborat, in toamna anului trecut, calificativul Romaniei la nivel speculativ (junk). Moody's este singura din cele trei mari agentii de evaluare financiara care mai acorda Romaniei rating cu recomandare de investitii.
Astfel, la finalul lui octombrie 2008, Standard & Poor's a scazut cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile pe termen lung si scurt in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', si pentru creditele in lei pe termen lung, de la 'BBB' la 'BBB-'. Calificativul pentru transfer si convertibilitate a fost coborat la 'BBB+', de la 'A-'.
In schimb, agentia a mentinut ratingul 'A-3' pentru imprumuturile in lei pe termen scurt. Ratingurile Romaniei au perspectiva negativa.
In noiembrie anul trecut, Fitch a coborat calificativele Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta, de la ‚BBB' la ‚BB+', si pentru credite pe termen lung in lei, de la "BBB+" la "BBB-".
Motiunea de cenzura "11 impotriva Romaniei" a fost adoptata marti, 254 de parlamentari votand pentru, in timp ce 176 au votat impotriva, iar patru voturi au fost anulate, dintr-un total de 448 parlamentari prezenti.
Guvernul nu poate emite ordonante si nu poate initia proiecte de lege in cazul incetarii mandatului, potrivit Constitutiei, in interiorul mandatului interimar, cum se numeste statutul de acum al Executivului, care este de 45 de zile si care expira intre cele doua tururi de scrutin ale prezidentialelor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI