FMI cere taierea subventiilor pentru companiile de stat din 2010, 3 dintre ele nu pot rezista fara
Data publicarii: 03-11-2009 | EconomieReprezentantii FMI au cerut autoritatilor romane sa elimine subventiile la cele 10 companii de stat monitorizate, a declarat luni secretarul de stat in ME, Tudor Serban, precizand ca in 2010 cel mult 3 firme mari vor mai primi subventii, respectiv C.N. a Huilei, CFR Calatori si Infrastructura.
"Nu s-a discutat despre disponibilizari si inghetari de salarii. Subventiile trebuie sa dispara, pentru ca asta este politica Fondului Monetar International", a afirmat Serban.
"Cred ca sapte companii (din cele 10 monitorizate n.r.) vor rezista fara subventii si anul viitor se vor acorda doar la doua sau trei companii. Este vorba de CNH, CFR Infrastructura si CFR Calatori, iar singura care ar putea fi privatizata anul viitor este CFR Marfa", a completat el.
Subventii taiate la Metrorex
In privinta Metrorex, care opereaza metroul bucurestean, secretarul de stat a explicat ca aceasta companie va trebui, probabil, "sa-si gaseasca solutii interne".
"Metrorex are argumente slabe pentru a solicita subventii, pentru ca numarul de calatori a crescut cu 25%, la 750.000 (pe zi n.r.), si va trebui sa justifice foarte bine pentru ce mai solicita subventii de la stat", a spus Serban.
El a precizat ca la intalnirea de la Ministerul Finantelor s-a discutat despre solutiile ce ar trebui gasite in cazul societatilor cu probleme grave, care nu au realizat profit si nici nu mai sunt subventionate.
"Termoelectrica nu primeste subventii, chiar daca are probleme, iar in aceste conditii ei trebuie sa stabileasca clar cu se va calcula gigacaloria si pretul kilowatt-ului", a declarat secretarul de stat.
Serban a mentionat ca in acest an vor fi disponibilizati in sectorul mineritului circa 600 de angajati, de la Compania Nationala a Huilei Petrosani, urmand ca anul viitor sa mai fie concediati alti 1.000 de salariati.
"Anul asta am avut subventii mai mici cu 20% decat anul trecut si avem un deficit al fondului de salarii din minerit de 35 de milioane de euro, pentru luna decembrie", a mai spus reprezentantul Ministerului Economiei.
Autoritatile romane s-au angajat in fata FMI, in noua scrisoare de intentie din august, sa monitorizeze zece mari companii publice cu probleme si sa fixeze plafoane la cheltuielile salariale ale firmelor ce primesc subventii.
Companiile care vor fi monitorizate in prima faza sunt C.N. Cai Ferate CFR, S.N. Transport CFR Calatori, CN a Huilei, Termoelectrica, C.N. de Autostrazi si Drumuri Nationale, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti, Electrificare CFR si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Banca Transilvania - rezultate financiare pe primele trei luni ale anului
- Studiu Deloitte: 90% din companii considera ca tehnologia cloud este esentiala pentru dezvoltare, transformare digitala si competitivitate pe piata
- Reff & Asociatii obtine pro bono o hotarare definitiva care protejeaza proprietatea asupra terenului si investitia Asociatiei Daruieste Viata pt extinderea si modernizarea Spitalului Marie Curie
- Studiu Deloitte: producatorii globali de semiconductoare vor investi 300 mi. USD in 2023 in AI; piata comertului social se extinde rapid, iar cererea de servicii de streaming video pe baza de publicitate va creste
- Opinie Deloitte: Romania impune noi obligatii de raportare fiscala pentru multinationale. Ce trebuie sa stie companiile vizate?
- Studiu WEBCON: Solutiile de automatizare a proceselor de business genereaza o crestere a productivitatii de pana la 87%, cu o recuperare totala a investitiei in mai putin de 3 ani
- Opinie Deloitte: Cum pot verificarile de fond si demersul de due diligence sa contribuie la reputatia, stabilitatea si credibilitatea unei organizatii?
- Vanzarile Flanco au crescut cu 40% in primul trimestru al anului
- EY a asistat Carrefour în preluarea activităţilor Cora din România
- Fabrica de sârmă Dan Steel Group din Beclean, acum în procedură de faliment, caută investitori. Prețul de pornire este de 25,9 milioane de euro
- Raportul Revolut privind cheltuielile realizate de clientii romani in trim. I 2023
- Sondaj EY: Impactul noilor reglementări fiscale în economia națională și așteptările companiilor românești
- Reff & Asociatii | Deloitte Legal obtine la ICCJ o solutie definitiva de anulare a refacerii unei inspectii fiscale invocand exclusiv argumente de procedura
- Studiu Deloitte: noua din zece organizatii au raportat cel putin un incident sau o bresa de securitate cibernetica anul trecut
- Catalin Vasile este noul Chief Sales Officer al NN Romania