Bursa de Valori Bucuresti a incheiat primele noua luni cu un profit brut de 7,5 milioane lei
Data publicarii: 03-11-2009 | BursaBursa de Valori Bucuresti (BVB) a obtinut in primele noua luni ale acestui an un profit brut de 7,5 milioane de lei (1,77 milioane euro), adica aproape cat rezultatul estimat pentru tot anul 2009, potrivit oficialilor institutiei, citati de Business Standard.
O mare parte din profitul Bursei a fost realizat in trimestrul al treilea, castigul BVB in aceasta perioada fiind de 3,5 milioane de lei brut, in conditiile in care, pe primul semestru, profitul societatii a fost de aproximativ patru milioane de lei. BVB estima pentru acest an un profit de 7,9 milioane lei, cu 35% mai mic decat in 2008.
"Profitul a fost realizat datorita economiilor de cheltuieli pe care le-am facut pe parcursul anului. In total, pe primele noua luni am reusit sa facem o economie de putin peste doua milioane de lei, cea mai mare parte a economiilor fiind la capitolul cheltuieli cu personalul.Rezultatele se vor imbunatati in ultimul trimestru al anului", a declarat Stere Farmache, presedintele Bursei de la Bucuresti.
Rezultatele Bursei sunt sub cele din 2008, cand valoarea medie zilnica a tranzactiilor ajungea la zece milioane de euro, fata de aproximativ cinci milioane de euro, in prezent.
"Nu lucram inca la bugetul pe 2010, din cauza incertitudinilor economice. In plus, la inceputul anului sunt alegeri pentru noul Consiliu de Administratie si este corect ca noul CA sa croiasca urmatorul buget", a mai adaugat Farmache, care spune, totodata, ca este inca prematur sa anunte daca va candida sau nu la alegerile pentru CA.
"Deocamdata, vreau sa imi inchei mandatul actual cu bine si sa inchei un nou an profitabil pentru BVB", a mentionat presedintele Bursei.
Actionarii preferentiali detin 13% din actiunile BVB
La sfarsitul acestei saptamani, actionarii Bursei vor discuta in cadrul AGA conversia actiunilor preferentiale in actiuni ordinare, pas care face parte din planul BVB pentru listarea societatii pe propria platforma. Potrivit ultimelor date, actionarii preferentiali detin 13,14% din actiunile BVB.
"AGA de la finalul acestei saptamani va reprezenta un moment important in evolutia viitoare a Bursei, in sensul ca actionarii vor putea tranzactiona liber actiunile BVB", a subliniat seful Bursei.
De altfel, el readuce in discutie si fuziunea cu Bursa de la Sibiu, idee ce reapare tot mai des printre actionarii BVB. "Este evident ca o fuziune cu Sibiul nu trebuie exclusa din ecuatie. Ar fi nepotrivit ca BVB sa vrea sa fie un hub regional si sa ignore o sursa locala. Totusi, in ceea ce priveste o fuziune cu o bursa straina, cred ca nu trebuie sa ne grabim. Nici conditiile de piata nu sunt favorabile acum si nici BVB nu are, in momentul de fata, o presiune in ceea ce priveste o alianta strategica", a mai spus Farmache.
Un grup de actionari ai Bursei de Valori Bucuresti a cerut modificarea actului constitutiv al acestei piete, pentru a se reduce numarul de voturi necesar aprobarii unor hotarari precum majorarea capitalului social sau fuziunea cu o alta institutie similara. Propunerea va fi discutata tot in AGA de la finele saptamanii.
In opinia lui Farmache, in perioada urmatoare, Bursa, dar mai ales noul Consiliu de Administratie, trebuie sa acorde atentie pozitionarii pe plan international. "Pozitia noului Consiliu de Administratie trebuie sa fie pentru o pozitionare a Bursei pe termen mediu si lung care sa ii dea posibilitatea sa devina un grup financiar in regiune", a explicat Stere Farmache.
Totusi, el spune ca o preocupare importanta a Bursei de la Bucuresti este cresterea volumului de activitate, pentru a putea ajunge din nou la valorile din 2007, cel mai bun an din istoria BVB.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Banca Transilvania - rezultate financiare pe primele trei luni ale anului
- Studiu Deloitte: 90% din companii considera ca tehnologia cloud este esentiala pentru dezvoltare, transformare digitala si competitivitate pe piata
- Reff & Asociatii obtine pro bono o hotarare definitiva care protejeaza proprietatea asupra terenului si investitia Asociatiei Daruieste Viata pt extinderea si modernizarea Spitalului Marie Curie
- Studiu Deloitte: producatorii globali de semiconductoare vor investi 300 mi. USD in 2023 in AI; piata comertului social se extinde rapid, iar cererea de servicii de streaming video pe baza de publicitate va creste
- Opinie Deloitte: Romania impune noi obligatii de raportare fiscala pentru multinationale. Ce trebuie sa stie companiile vizate?
- Studiu WEBCON: Solutiile de automatizare a proceselor de business genereaza o crestere a productivitatii de pana la 87%, cu o recuperare totala a investitiei in mai putin de 3 ani
- Opinie Deloitte: Cum pot verificarile de fond si demersul de due diligence sa contribuie la reputatia, stabilitatea si credibilitatea unei organizatii?
- Vanzarile Flanco au crescut cu 40% in primul trimestru al anului
- EY a asistat Carrefour în preluarea activităţilor Cora din România
- Fabrica de sârmă Dan Steel Group din Beclean, acum în procedură de faliment, caută investitori. Prețul de pornire este de 25,9 milioane de euro
- Raportul Revolut privind cheltuielile realizate de clientii romani in trim. I 2023
- Sondaj EY: Impactul noilor reglementări fiscale în economia națională și așteptările companiilor românești
- Reff & Asociatii | Deloitte Legal obtine la ICCJ o solutie definitiva de anulare a refacerii unei inspectii fiscale invocand exclusiv argumente de procedura
- Studiu Deloitte: noua din zece organizatii au raportat cel putin un incident sau o bresa de securitate cibernetica anul trecut
- Catalin Vasile este noul Chief Sales Officer al NN Romania