Atingerea tintei de inflatie pe 2011 este conditionata de controlul cheltuielilor publice

Data publicarii: 04-11-2009 | Economie

Atingerea tintei de inflatie asumate de banca centrala pentru 2011 depinde in primul rand de politica fiscala si bugetara a guvernului, mai ales de controlul cheltuielilor publice, si devine realista daca se respecta conditiile impuse de FMI, considera analistii chestionati de NewsIn.

BNR a anuntat, marti, tinta de inflatie stabilita pentru 2011, de 3% plus sau minus un punct procentual (2-4%), de care poate depinde si adoptarea monedei unice europene in ianuarie 2015, conform calendarului de convergenta anuntat de autoritati. Tinta de inflatie anuntata este in scadere cu 0,5 puncte procentuale fata de cea asumata pentru anul viitor, de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%).

Tinta "reprezinta o provocare, dar BNR incearca sa se apropie de obiectivul de intrare in zona euro. Sunt convins ca banca centrala va face ceea ce trebuie, dar masurile de politica monetara nu sunt suficiente, astfel ca depinde de ce va face si guvernul. Inceputul lui 2010 va fi crucial", a declarat economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

Pe partea politicii fiscal-bugetare, el considera importanta reducerea cheltuielilor din sectorul public, respectiv cu salariile, in conditiile in care neindeplinirea masurii va obliga guvernul sa mareasca taxele si impozitele.

Incadrarea in banda de inflatie de 2-4% in 2011 este conditionata de indeplinirea obligatiilor la nivelul politicii fiscal-bugetare, mentioneaza si economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, care considera, totusi, ca obiectivul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) este unul realist.

"Daca nu reusim sa ne mentinem in limitele agreate cu Fondul Monetar International, atunci va fi destul de greu, pentru ca va aparea si un sentiment negativ fata de tara ce va ingreuna politica fiscala. In plus, sentimentul negativ va influenta si evolutia cursului de schimb, iar o depreciere a leului ar pune probleme si inflatiei", a afirmat Dumitru.

Economistii atrag atentia ca un risc major pentru atingerea tintei de inflatie in 2011 vine de pe partea salariilor, care ar putea fi majorate semnificativ peste doi ani si pune, astfel, presiune pe preturi, in conditiile in care, cel mai probabil, veniturile angajatilor vor fi inghetate anul viitor chiar si in cazul reluarii cresterii economice.

"Este o tinta ambitioasa, usor nerealista si cu potential de a afecta credibilitatea bancii centrale. Nu am avut succes pana acum in atingerea tintei si nu vad sanse nici pentru 2011 de temperare sustenabila a inflatiei. Avem accizele, precum si preturile administrate, care vor creste", a explicat economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolae Alexandru Chidesciuc.

Unii analisti leaga riscurile pentru atingerea tintei de inflatie de catre BNR de nivelul cresterii economice, care pune presiune pe preturi in cazul in care ar depasi din nou potentialul, ca in anii trecuti. De altfel, chiar intr-o perioada de recesiune grava, nivelul inflatiei din Romania se mentine ridicat, ceea ce demonstreaza o rigiditate a preturilor.

"Inflatia apare cand cresterea economica este peste potential, ceea ce nu se va intampla in 2010 sau 2011", ceea ce face tinta BNR ambitioasa, dar realista, considera economistul-sef al Unicredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, care estimeaza ca socul principal ar putea aparea pe partea preturilor volatile.

"Nu mai vorbim in prezent de un exces de cerere, iar cresterile salariale nu cred ca vor mai fi exagerate, ci corelate cu inflatia", a mai spus Pal.

Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica, subliniaza ca Romania are "capacitate de productiva foarte scazuta, dar potentialul de crestere este foarte ridicat, indeajuns incat sa importi mai putin, ceea ce scade presiunea pe inflatie".

Banca centrala a adoptat tintirea inflatiei ca strategie de politica monetara in 2005 si de atunci si-a atins obiectivul doar o singura data, in 2006. Pentru acest an, BNR estimeaza ca isi va atinge tinta, fixata la 3,5% plus/minus un punct procentual (2,5-4,5%), ultima sa prognoza indicand un nivel al inflatiei de final de an de 4,3%.

Noua tinta anuntata de BNR pentru 2011 este esentiala pentru obiectivul mai important de adoptare a euro in ianuarie 2015, care presupune reducerea inflatiei, marea problema a Romaniei de dupa 1989, pana la niveluri apropiate de media celor mai performante trei tari din zona euro.

In septembrie, rata anuala a inflatiei a coborat la 4,94%, nivel minim din iulie 2007, insa a reprezentat cel mai ridicat nivel din UE.

Banca centrala a precizat, in comunicatul de presa, ca tinta asumata pentru 2011 va fi discutata cu guvernul.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: