BNR se asteapta la presiuni inflationiste pe termen scurt, in urma cresterii accizelor si dobanzilor
Data publicarii: 04-11-2009 | Finante-BanciBNR se asteapta pe termen scurt la aparitia unor presiuni inflationiste, ca urmare a cresterii accizelor din ianuarie, a decuplarii dobanzilor din piata de dobanda cheie si a anticipatiilor nefavorabile induse de "climatul politic volatil", argumente care impun o politica monetara prudenta.
"Pe termen scurt, se prefigureaza manifestarea unor presiuni inflationiste induse de ajustarile preconizate ale accizelor incepand cu 1 ianuarie 2010, tendinta de mentinere a ecartului dintre ratele dobanzilor interbancare si rata dobanzii de politica monetara, precum si impactul nefavorabil asupra anticipatiilor generat de accentuarea riscurilor legate de politicile fiscala si de venituri in contextul unui climat politic volatil", se spune in comunicatul detaliat al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind deciziile de politica monetara.
In aceste conditii, banca centrala pune din nou accentul asupra politicii monetare bazate pe prudentialitate, pentru a mentine perspectivele "de revenire a ratei inflatiei in apropierea tintelor stabilite pe termen mediu", precum si pentru a "ancora" anticipatiile inflationiste.
Accizele pe 2010 se vor calcula la cursul de schimb anuntat de Banca Centrala Europeana (BCE) pe 1 octombrie, respectiv 4,2688 lei/euro, mai mare cu 14,2% fata de cursul din urma cu un an, de 3,7364 lei/euro, folosit la calculul accizelor aferente acestui an.
De asemenea, dobanzile din piata monetara interbancara s-au decuplat in ultimul timp de rata de politica monetara, de 8%, bancile imprumutandu-se intre ele la dobanzi de peste 10% pe an.
In acelasi timp, BNR subliniaza nevoia de a echilibrare rapida a mix-ului de politici macroeconomice si implementarea "ferma", in sensul respectarii acordului de finantare externa.
"Pentru asigurarea sustenabilitatii acestui proces (dezinflationist, n.r.) si crearea unor perspective de realnsare durabila a cresterii economice este necesara incadrarea cat mai rapida a celorlalte componente pe coordonatele convenite in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa", mai arat comunicatul.
Astfel, atat atingerea obiectivului de inflatie, cat si refacerea increderii investitorilor, ce ajuta la finantarea economiei si la reluarea cresterii economice, "reclama implementarea ferma a mix-ului de politici macroeconomice, precum si a reformelor structurale convenite prin aranjamentul multilateral de finantare externa".
Intarziere in consolidarea procesului de dezinflatie
Pe de alta parte, banca centrala subliniaza ca procesul dezinflationist s-a consolidat "cu o anumita intarziere", chiar si in conditii de recesiune.
"Consiliul de Administratie al BNR reitereaza ca BNR va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare", mai arata comunicatul.
BNR a anuntat, marti, tinta se inflatie stabilita pentru 2011, de 3% plus sau minus un punct procentual (2-4%), de care poate depinde si adoptarea monedei unice europene in ianuarie 2015, conform calendarului de convergenta anuntat de autoritati.
Intrarea in zona euro presupune reducerea inflatiei, marea problema a Romaniei de dupa 1989, pana la niveluri apropiate de media celor mai performante trei tari din zona euro. Banca centrala a precizat, in comunicatul de presa, ca tinta asumata pentru 2011 va fi discutata cu guvernul.
Tinta de inflatie anuntata pentru 2011 este in scadere cu 0,5 puncte procentuale fata de cea asumata pentru anul viitor, de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%).
Banca centrala a adoptat tintirea inflatiei ca strategie de politica monetara in 2005 si de atunci si-a atins obiectivul doar o singura data, in 2006. Pentru acest an, BNR estimeaza ca isi va atinge tinta, fixata la 3,5% plus/minus un punct procentual (2,5-4,5%), ultima sa prognoza indicand un nivel al inflatiei de final de an de 4,3%.
In septembrie, rata anuala a inflatiei a coborat la 4,94%, nivel minim din iulie 2007, insa era cel mai ridicat nivel din UE.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Banca Transilvania - rezultate financiare pe primele trei luni ale anului
- Studiu Deloitte: 90% din companii considera ca tehnologia cloud este esentiala pentru dezvoltare, transformare digitala si competitivitate pe piata
- Reff & Asociatii obtine pro bono o hotarare definitiva care protejeaza proprietatea asupra terenului si investitia Asociatiei Daruieste Viata pt extinderea si modernizarea Spitalului Marie Curie
- Studiu Deloitte: producatorii globali de semiconductoare vor investi 300 mi. USD in 2023 in AI; piata comertului social se extinde rapid, iar cererea de servicii de streaming video pe baza de publicitate va creste
- Opinie Deloitte: Romania impune noi obligatii de raportare fiscala pentru multinationale. Ce trebuie sa stie companiile vizate?
- Studiu WEBCON: Solutiile de automatizare a proceselor de business genereaza o crestere a productivitatii de pana la 87%, cu o recuperare totala a investitiei in mai putin de 3 ani
- Opinie Deloitte: Cum pot verificarile de fond si demersul de due diligence sa contribuie la reputatia, stabilitatea si credibilitatea unei organizatii?
- Vanzarile Flanco au crescut cu 40% in primul trimestru al anului
- EY a asistat Carrefour în preluarea activităţilor Cora din România
- Fabrica de sârmă Dan Steel Group din Beclean, acum în procedură de faliment, caută investitori. Prețul de pornire este de 25,9 milioane de euro
- Raportul Revolut privind cheltuielile realizate de clientii romani in trim. I 2023
- Sondaj EY: Impactul noilor reglementări fiscale în economia națională și așteptările companiilor românești
- Reff & Asociatii | Deloitte Legal obtine la ICCJ o solutie definitiva de anulare a refacerii unei inspectii fiscale invocand exclusiv argumente de procedura
- Studiu Deloitte: noua din zece organizatii au raportat cel putin un incident sau o bresa de securitate cibernetica anul trecut
- Catalin Vasile este noul Chief Sales Officer al NN Romania