Eximbank sustine ca a continuat sa dea credite in ultimele luni, in replica la criticile ANEIR
Data publicarii: 05-11-2009 | Finante-BanciEximbank sustine ca a continuat sa dea credite societatilor comerciale, portofoliul bancii crescand in ultimele sase luni cu 13%, in replica la un comunicat al Asociatiei Exportatorilor si Importatorilor, ce acuza institutia ca tine "cu lunile" in sertar cereri de finantare, descurajand exporturile.
"Soldul creditelor acordate de Eximbank societatilor comerciale in nume si cont propriu a crescut in ultimele sase luni (fata de finalul lunii martie) cu 13% si s-a observat o imbunatatire a utilizarii fondurilor statului, activitatea Eximbank in numele si contul statului inregistrand o crestere foarte mare/semnificativa in ultimele 6 luni: soldul garantiilor de stat acordate societatilor comerciale a inregistat o crestere de 275% fata de finalul lunii martie 2009, fiind acordate in acesta perioada garantii de stat pentru sectoarele prioritare in valoare de aproximativ 315 milioane lei (70 mil. euro)", a precizat banca, intr-un comunicat publicat miercuri seara.
Totodata, activele EximBank au urcat la 4 miliarde de lei, cu aproape 40% mai mult fata de finalul anului trecut, iar expunerea totala a bancii (credite, garantii, etc) a crescut in aceeasi perioada cu 22%.
Profitul brut a crescut de aproape 1,4 ori fata de valoarea corespunzatoare intregului an 2008, atingand aproape 30 mil. euro, rezultat determinat si de reducerea cheltuielilor, fata de indicatorii prevazuti in buget, cu aproape 20%.
De asemenea, Eximbank subliniaza ca ANEIR face referire in mod eronat la "consiliul interministerial de politici al bancii", fiind de fapt vorba despre Comitetul Inter-Ministerial de Finantari, Garantii si Asigurari (C.I..F.G.A), for de decizie care are 18 membrii, in mare parte secretari de stat in ministere cu profit economic. Rolul acestui organism este de a lua decizii cu privire la utilizarea fondurilor statului din punct de vedere al finantarilor, garantiilor si asigurarilor.
Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) a acuzat Eximbank, intr-un comunicat remis miercuri, sustinand ca banca de stat a devenit un "factor de descurajare a exporturilor", in conditiile in care tine "cu lunile" in sertare cererile de finantare sau de garantii.
"Astazi, in conditii de criza acuta, in loc sa se constituie in principalul sustinator al exporturilor (cum s-a stabilit inca de la infiintarea bancii), Eximbank s-a transformat intr-un factor de descurajare a exporturilor", se afirma in comunicat.
"Cererile de finantare sau cele de garantii zac cu lunile prin sertarele 'analistilor' din banca, perioada in care firmele sunt puse pe drumuri sa aduca tot felul de hartii si justificari, ignorandu-se faptul ca niciun client nu poate astepta cu lunile pana i se raspunde la o solicitare", acuza exportatorii, care mentioneaza ca nici bancile comerciale private nu au fost "mai prietenoase" cu exportatorii.
ANEIR acuza si Ministerul Finantelor, care coordoneaza Consiliul interministerial de politici al Eximbank - pe care asociatia o numeste "copilul de suflet al MFP" -, ca "n-a fost capabil sa simplifice procedurile si sa reduca birocratia din banca", desi "a avut grija de mentinerea privilegiilor pentru membrii Consiliului (rasplatiti lunar cu mii de euro)".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Analiză EY - Cristian Cârstoiu: Vehiculele electrice continuă să se îndrepte spre dominația vânzărilor
- Studiu EY: Majoritatea directorilor generali se tem că recesiunea va fi mai gravă decât criza financiară - comunicat de presă
- Schneider Electric îl numește pe Marc Garner în funcția de Senior Vice President al diviziei Secure Power în Europa
- Sondaj Storia.ro: Proprietarii si cumparatorii din Romania fac un sumar al pietei imobiliare din 2022
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă