Case la executari silite

Data publicarii: 06-11-2009 | Imobiliare

Sezonul executarilor silite in imobiliare este in toi, dar putine imobile isi gasesc musterii. Daca intrebati pe la banci sau faceti o vizita la primarii ori judecatorii, gasiti zeci de anunturi de acest fel. E o problema insa: multe sunt scoase la vanzare la preturi pe care cumparatorii le considera inca neatractive.

La inceputul lunii octombrie, Piraeus Bank publica, in pagina de "Finante Personale", o lista cu 30 de imobile executate silit, majoritatea terenuri, dar si cateva apartamente cu 3 sau 4 camere, situate in mai multe orase sau localitati din tara. De-a lungul lunii trecute, practic n-a fost saptamana in care banca sa nu fi organizat licitatii de vanzare. Dar cumparatorii sunt inca scumpi la vedere, iar unele dintre licitatii raman fara ofertanti.

De exemplu, un teren de aproape 1.100 mp cu casa P±2, aproape de Bucuresti, la Samurcasi-Crevedia, scos la licitatie spre sfarsitul lunii, nu-si gasise pana ieri cumparator. De la banca am aflat ca locuinta, de 320 mp, este cam 85% construita, iar terenul este amplasat pe malul Lacului Buftea, cu o deschidere de 50 m spre lac, intr-o zona unde au mai construit si alti proprietari. Pretul la prima licitatie a fost de aproape 156.000 de euro. Daca punem la socoteala si TVA, pentru o persoana fizica pretul ar fi ajuns la 185.000 de euro. Reprezentantul bancii mi-a spus la telefon ca se va organiza o noua licitatie, dar, daca intre timp apare un cumparator cu o oferta interesanta, banca ar putea negocia direct.

In aceeasi lista de anunturi am gasit, in Bucuresti, un apartament de doua camere in zona Calea Grivitei. Locuinta a fost scoasa la vanzare pe 23 octombrie, iar pretul de pornire a fost 68.000 de euro. Apartamentul nu si-a gasit client, poate si pentru ca, la suprafata locuintei (aproximativ 48 mp), pretul pe metrul patrat sare de 1.400 de euro.
O alta banca, Alpha Bank, a infiintat pe site-ul oficial o sectiune noua: "Anunturi vanzari". In octombrie au fost patru anunturi: terenuri sau terenuri cu case in judetele Bistrita, Suceava si Bacau. In noiembrie, numarul anunturilor a crescut la 21, cele mai multe in Brasov, dar si in Oradea, Galati, Neamt, Bucuresti sau in apropierea Bucurestiului. Din anunturile de executare silita reiese ca proprietarii s-au imprumutat in 2007 sau 2008, in perioada cand balonul imobiliar era umflat la maximum.

M-am uitat la un apartament din Bucuresti, zona Margeanului-Rahova, scos la vanzare, fara succes, pe 2 noiembrie. Din anunt reiese ca locuinta are trei camere, 66 mp si a fost evaluata la 69.000 de euro, adica putin peste 1.000 de euro pe metrul patrat (1 euro ± 4,3 lei). Banca a scos-o insa la vanzare cu o reducere de 25% din pretul de evaluare, deci 52.000 de euro (790 euro/mp), dar nici la acest pret nu au fost cumparatori. Executorul bancar mi-a spus ca apartamentul va fi scos din nou la vanzare la jumatatea lunii decembrie. Dosarul de executare a pornit la sfarsitul anului 2008, iar evaluarea a fost facuta in martie anul acesta. Proprietara a luat creditul in septembrie 2009, in plina febra imobiliara, iar dupa un an executorul ii batea deja la usa.

Privind doar printre anunturile de la cele doua banci, prima remarca ar fi ca cele mai multe executari vizeaza terenuri cumparate, cel mai probabil, in scop speculativ. Din pacate, nu avem o statistica oficiala a numarului de executari ajunse in faza scoaterii imobilelor la licitatie si nici a vanzarilor reluate din cauza lipsei de interes a cumparatorilor. Cu astfel de date facute publice, s-ar putea sa descoperim ca pe piata imobiliara lucrurile sunt mai cenusii decat par la prima vedere.

Romania Libera