Seitan: Chiar si indexate cu inflatia, pensiile nu vor ajunge niciodata la 45% din salariul mediu
Data publicarii: 09-11-2009 | EconomiePunctul de pensie nu va ajunge niciodata la 45% din salariul mediu, iar nivelul pensiilor va scadea in raport cu salariul mediu pe economie, spune secretarul de stat Mihai Seitan, care face referire la concluziile discutiilor cu expertii Bancii Mondiale pe noul proiect al Legii pensiilor.
"Din simularile facute de expertii Bancii Mondiale reiese ca punctul de pensie nu va ajunge niciodata la 45% din salariul mediu brut, pe motiv ca aceasta crestere a pensiilor nu ar putea fi sustenabila din punct de vedere economic. Daca numarul celor care contribuie la sistemul public de pensie categoric scade si nivelul pensiei in raport cu salariul", a declarat secretarul de stat in Ministerul Muncii, Mihai Seitan.
"In analiza facuta de expertii Bancii, ce se intinde pana in anul 2070, ei chiar au ridicat problema scaderii raportului dintre pensie si salariu si ca in aceasta situatie ar deveni neatractiv regimul de pensie intre anii 2030-2040", a completat el.
Secretarul de stat a precizat ca expertii Bancii Mondiale au fost de acord ca pensiile sa fie indexate in raport cu inflatia si cu 50% din cresterea salariului mediu pe economie, iar aceste prevederi se vor regasi si in proiectul Legii unitare a pensiilor.
Ministerul Muncii a convenit, marti, in urma discutiilor cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), ca varsta de pensionare a femeilor si barbatilor sa creasca la 65 de ani pana in 2030, desi sindicatele au cerut insistent ca varsta de pensionare a femeilor si barbatilor sa fie de doar 63 de ani in 2030.
La inceputul lui octombrie, Seitan declara ca expertii Bancii Mondiale ar fi dori ca pensiile sa fie indexate in raport cu inflatia pentru cei care au iesit pana acum la pensie, iar pentru cei care urmeaza sa iasa din campul muncii, indexarea sa fie mai mare, "pentru ca ei platesc acum contributii mai mari la bugetul de pensii".
"Noi am dori ca punctul de pensie sa ajunga in urmatorii ani la 45% din salariu mediu si ca pensiile sa fie indexate in functie de inflatie si cresterea reala a salariilor. Urmeaza sa gasim o solutie de compromis pentru o perioada de tranzitie, in urmatorii 20-30 de ani", a mai spus Seitan.
Proiectul de lege aflat in lucru la Ministerul Muncii prevede ca toate pensiile speciale sa fie integrate in sistemul public de pensii si recalculate in functie de contributie. Totodata, proiectul mai prevede includerea persoanelor care obtin venituri din profesii liberale, manageriat si asociatii familiale in sistemul public de pensii si o serie de prevederi menite a descuraja pensionarile ancipate.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?