Moody's mentine ratingul pentru Romania, chiar daca FMI a amanat acordarea celei de-a III-a transe
Data publicarii: 09-11-2009 | EconomieMoody's mentine ratingul pentru Romania, dupa ce Fondul Monetar International (FMI) a amanat acordarea celei de-a treia transe din pachetul de finantare agreat de institutiile financiare internationale cu Romania, a declarat analistul Moody's, Kenneth Orchard.
"Nu, nu in acest moment, credem ca lichiditatile Guvernului sunt bune pentru 2010 si ne asteptam ca lucrurile sa functioneze ceva mai normal la acel moment. Acum mentinem ratingul stabil. Am luat in considerare o schimbare a ratingurilor in asteptarea deciziilor FMI", a raspus Orchard, intrebat fiind daca ar putea urma presiuni referitoare la ratingul suveran.
Analistul Moody's a adaugat ca se astepta la decizia FMI de amanare a acordarii celei de-a treia transe, precizand ca crede ca "FMI nu a vrut sa se intoarca in Romania, avand in vedere situatia politica, dar au fost nevoiti pentru ca presedintele le-a cerut sa vina".
"Nu este surprinzatoare decizia lor, avand in vedere actuala situatie politica. Ar fi mult mai usor pentru ei sa revina cu un nou pachet in 2010, dupa finalizarea alegerilor prezidentiale", a comentat Orchard, explicand ca decizia FMI ar putea sa duca la o "oarecare presiune in piata financiara".
El a mai atras atentia ca guvernul va trebui sa fie "foarte atent" la gasirea finantarii, iar banca centrala "ar putea actiona mai mult pentru a ajuta Guvernul sa finanteze deficitul pana la finalul anului".
Analistul Moody's nu s-a aratat surprins nici de estimarea Fondului privind adancirea deficitului bugetar la 9%, daca nu vor fi luate masuri dure.
"Nu este o previziune surprinzatoare, noi ne asteptam la 9,3% in absenta unor masuri pentru reducerea cheltuielilor si cresterea veniturilor. Aceasta previziune este in linie cu asteptarile noastre. Acordul nu si-a depasit limitele. S-a intamplat acest lucru cu un acord precedent intre Romania si FMI, acum cativa ani, dar in acest moment nu cred sa se intample acest lucru", a mai spus Orchard.
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat, vineri, ca deficitul bugetar al Romaniei va ajunge la 9% din PIB in 2010 daca autoritatile nu iau masuri suplimentare, in conditiile in care tinta de deficit bugetar pe 2009 nu va fi respectata, insa FMI insista pentru limitarea deficitului la 5,9%.
Pentru acest an, guvernul s-a angajat sa se incadreze intr-o tinta de deficit bugetar de 7,3% din PIB, insa Franks a precizat ca este mai probabil un deficit bugetar de 7,8% din PIB, luand in calcul si efectul masurilor fiscale recent validate de Curtea Constitutionala.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza