Franks: Rata somajului ar putea ajunge la 10% in 2010, desi economia este la finalul caderii libere

Data publicarii: 09-11-2009 | Economie

Rata somajului ar putea ajunge la un varf de 10% in Romania in prima parte din 2010, in conditiile in care economia se afla in prezent "la finalul caderii libere", a spus seful misiunii FMI, Jeffrey Franks.

"Somajul este la 8% si va continua sa cresca in prima jumatate din 2010. Nu as fi surprins sa ajunga la 10% in acea perioada, inainte sa inceapa sa scada", a spus Franks.

In acelasi timp, el a apreciat ca Romania se afla "la finalul caderii libere" din punctul de vedere al contractiei produsului intern brut (PIB).

"Cifrele pe trimestrul al treilea din 2009 ar putea arata mai rau decat in trimestrul al doilea. Ultimul trimestru al acestui an va fi tot negativ, dar probabil va arata mai bine, se va situa in apropierea nivelului minim. Cred ca in primele trei luni din 2010 putem vedea o aplatizare, astfel incat T2 si T3 sa fie pozitive", a spus Franks.

El a subliniat insa ca nivelul cresterii PIB va ramane slab pentru intreg 2010.

In acelasi timp, reprezentantul FMI a afirmat ca rata creditelor neperformante la nivelul sistemului bancar va continua sa creasca, insa in acest moment solvabilitatea ridicata ofera o plasa de siguranta, situandu-se in medie la 13%, semnificativ peste nivelul minim reglementat, de 8%.

"Nu s-a ajuns inca la varf pentru creditele neperformante, acestea vor continua sa creasca in Romania", a spus Jeffrey Franks.
 
O tinta rezonabila de deficit bugetar in 2011 ar fi intre 3 si 4% din PIB
 
Deficitul bugetar al Romaniei in 2011 ar putea cobori cu inca "unul-doua puncte procentuale fata de 2010", cand este programat la 5,9% din PIB, plasandu-se astfel "undeva intre 3 si 4% din PIB", a declarat seful misiunii FMI, Jeffrey Franks.

"O tinta rezonabila pentru 2011, daca tinem cont de cea de 5,9% din PIB in 2010, ar putea fi intre 3 si 4% din PIB. Cred ca deficitul bugetar in 2011 trebuie sa coboare cu inca 1-2 puncte procentuale fata de anul precedent", a spus Franks.

Initial, Romania se angajase sa reduca deficitul bugetar sub 3% din PIB in 2011, in vederea adoptarii euro la orizontul lui 2014.

Pentru acest an, tinta de deficit bugetar este fixata la 7,3% din PIB, insa nivelul efectiv este estimat la 7,8% din PIB.

Tot in privinta dezechilibrului bugetar in acest an, Franks a spus ca ar constitui o problema serioasa depasirea semnificativa a tintei asumate de autoritatile romane.

"Daca deficitul ajunge la 9-10% din PIB in 2009 ar fi rau. Nu as declara acordul cu FMI mort, insa ar fi o problema", a mentionat reprezentantul Fondului Monetar International.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: