Franks: Rata somajului ar putea ajunge la 10% in 2010, desi economia este la finalul caderii libere
Data publicarii: 09-11-2009 | EconomieRata somajului ar putea ajunge la un varf de 10% in Romania in prima parte din 2010, in conditiile in care economia se afla in prezent "la finalul caderii libere", a spus seful misiunii FMI, Jeffrey Franks.
"Somajul este la 8% si va continua sa cresca in prima jumatate din 2010. Nu as fi surprins sa ajunga la 10% in acea perioada, inainte sa inceapa sa scada", a spus Franks.
In acelasi timp, el a apreciat ca Romania se afla "la finalul caderii libere" din punctul de vedere al contractiei produsului intern brut (PIB).
"Cifrele pe trimestrul al treilea din 2009 ar putea arata mai rau decat in trimestrul al doilea. Ultimul trimestru al acestui an va fi tot negativ, dar probabil va arata mai bine, se va situa in apropierea nivelului minim. Cred ca in primele trei luni din 2010 putem vedea o aplatizare, astfel incat T2 si T3 sa fie pozitive", a spus Franks.
El a subliniat insa ca nivelul cresterii PIB va ramane slab pentru intreg 2010.
In acelasi timp, reprezentantul FMI a afirmat ca rata creditelor neperformante la nivelul sistemului bancar va continua sa creasca, insa in acest moment solvabilitatea ridicata ofera o plasa de siguranta, situandu-se in medie la 13%, semnificativ peste nivelul minim reglementat, de 8%.
"Nu s-a ajuns inca la varf pentru creditele neperformante, acestea vor continua sa creasca in Romania", a spus Jeffrey Franks.
O tinta rezonabila de deficit bugetar in 2011 ar fi intre 3 si 4% din PIB
Deficitul bugetar al Romaniei in 2011 ar putea cobori cu inca "unul-doua puncte procentuale fata de 2010", cand este programat la 5,9% din PIB, plasandu-se astfel "undeva intre 3 si 4% din PIB", a declarat seful misiunii FMI, Jeffrey Franks.
"O tinta rezonabila pentru 2011, daca tinem cont de cea de 5,9% din PIB in 2010, ar putea fi intre 3 si 4% din PIB. Cred ca deficitul bugetar in 2011 trebuie sa coboare cu inca 1-2 puncte procentuale fata de anul precedent", a spus Franks.
Initial, Romania se angajase sa reduca deficitul bugetar sub 3% din PIB in 2011, in vederea adoptarii euro la orizontul lui 2014.
Pentru acest an, tinta de deficit bugetar este fixata la 7,3% din PIB, insa nivelul efectiv este estimat la 7,8% din PIB.
Tot in privinta dezechilibrului bugetar in acest an, Franks a spus ca ar constitui o problema serioasa depasirea semnificativa a tintei asumate de autoritatile romane.
"Daca deficitul ajunge la 9-10% din PIB in 2009 ar fi rau. Nu as declara acordul cu FMI mort, insa ar fi o problema", a mentionat reprezentantul Fondului Monetar International.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Banca Transilvania - rezultate financiare pe primele trei luni ale anului
- Studiu Deloitte: 90% din companii considera ca tehnologia cloud este esentiala pentru dezvoltare, transformare digitala si competitivitate pe piata
- Reff & Asociatii obtine pro bono o hotarare definitiva care protejeaza proprietatea asupra terenului si investitia Asociatiei Daruieste Viata pt extinderea si modernizarea Spitalului Marie Curie
- Studiu Deloitte: producatorii globali de semiconductoare vor investi 300 mi. USD in 2023 in AI; piata comertului social se extinde rapid, iar cererea de servicii de streaming video pe baza de publicitate va creste
- Opinie Deloitte: Romania impune noi obligatii de raportare fiscala pentru multinationale. Ce trebuie sa stie companiile vizate?
- Studiu WEBCON: Solutiile de automatizare a proceselor de business genereaza o crestere a productivitatii de pana la 87%, cu o recuperare totala a investitiei in mai putin de 3 ani
- Opinie Deloitte: Cum pot verificarile de fond si demersul de due diligence sa contribuie la reputatia, stabilitatea si credibilitatea unei organizatii?
- Vanzarile Flanco au crescut cu 40% in primul trimestru al anului
- EY a asistat Carrefour în preluarea activităţilor Cora din România
- Fabrica de sârmă Dan Steel Group din Beclean, acum în procedură de faliment, caută investitori. Prețul de pornire este de 25,9 milioane de euro
- Raportul Revolut privind cheltuielile realizate de clientii romani in trim. I 2023
- Sondaj EY: Impactul noilor reglementări fiscale în economia națională și așteptările companiilor românești
- Reff & Asociatii | Deloitte Legal obtine la ICCJ o solutie definitiva de anulare a refacerii unei inspectii fiscale invocand exclusiv argumente de procedura
- Studiu Deloitte: noua din zece organizatii au raportat cel putin un incident sau o bresa de securitate cibernetica anul trecut
- Catalin Vasile este noul Chief Sales Officer al NN Romania