Cum pot locurile de munca moderne narui abilitatile creierului uman

Data publicarii: 09-11-2009 | HR/Cariere

Locurile de munca actuale pot reprezenta o adevarata amenintare pentru sanatatea psihicului uman, data fiind incarcatura emotionala puternica intalnita in majoritatea birourilor, manifestata, cel mai adesea, sub forma unor sentimente negative precum amenintarea constanta sau frica subconstienta, se arata in ultima carte a neuropsihologului David Rock.

In "Your Brain at Work" acesta arata ca realitatile de la birou pot fi atat de nocive incat pot duce la erodarea abilitatii de a gandi corect si, in consecinta, la scaderea productivitatii si diminuarea capacitatii de a rezolva problemele de zi cu zi.

Toate acestea se intampla pentru ca inca nu este inteleasa in totalitate o componenta cheie a fiintei umane. "Unul dintre lucrurile esentiale pe care organizatiile trebuie sa il faca este respectul fata de natura profund sociala a creierului uman. Oamenii nu sunt rationali, sunt sociali iar aceasta inseamna ca toate actiunile noastre urmaresc cresterea capitalului social si diminuarea amenintarilor ce vin din aceasta directie", spune Rock.

Neuropsihologul, fondatorul unei companii care aplica principiile sale despre functionarea creierului in sesiuni de training pentru lideri, a numit cinci marii arii care pot duce la declansarea mecanismelor de aparare ale creierului la locul de munca: statutul, siguranta, autonomia, relationarea si corectitudinea.

Colegul care incearca sa obtina functia de conducere detinuta de seful sau, vestile ingrijoratoare referitoare la viitorul angajatilor, inhibarea initiativei personale, exluderea din grupurile de discutii ale colegilor sau lipsa de apreciere fata de propria munca sunt exemple de motive care pot ruina buna functionare a creierului.

Daca unul dintre factorii de mai sus intervine la locul de munca, cortexul prefrontal, parte a creierului folosita in stabilirea tintelor, trasarea planurilor, controlul impulsurilor, rezolvarea problemelor si a gandirii creative, isi pierde toate abilitatile, atragand dupa sine o slaba productivitate si performante reduse.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: