Ghetea: Bancile cer BNR sa scada perioada de provizionare la creditele indoielnice sau in pierdere
Data publicarii: 10-11-2009 | Finante-BanciBancile au cerut bancii centrale reducerea perioadei de provizionare la creditele clasificate ca indoielnice sau in pierdere, la scurt timp dupa ce acestea au fost restructurate si si-au imbunatatit astfel calitatea, a declarat, marti, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea.
In prezent bancile sunt obligate sa constituie provizioane pe toata perioada de creditare, in conditiile in care trebuie sa pastreze creditul in aceeasi clasa de risc, chiar daca acesta a fost restructurat, a explicat seful ARB.
"Suntem intr-un impas in ce priveste reglementarile actuale pentru provizioane. Una dintre cele mai delicate solicitari pe care am facut-o bancii centrale se leaga de problema provizioanelor versus restructurarea creditelor", a spus Ghetea.
El a mentionat ca, respectand standardele romanesti de contabilitate, bancile fac provizioane pentru a acoperi in proportie de 100% imprumuturile ce au ajuns in clasele de risc indoielnice sau pierdere, iar bancherii cer astfel bancii centrale alinierea la standardele internationale de contabilitate (IFRS), prin care bancile pot scoate creditul respectiv din clasele de risc mentionate.
"Acum doi ani era aproape rusinos sa reesalonezi si mai bine executai silit. N-as vrea ca prin situatia actuala, care duce la restructurarea creditelor, pe care o facem voluntar, lichiditatea bancilor sa scada, profitabilitatea sa se reduca si astfel sa ataci capitalul, fondurile proprii, toti indicatorii bancii deteriorandu-se", a precizat presedintele ARB.
Seful ARB a mentionat ca asociatia este in discutii pe aceasta tema cu banca centrala, subiect abordat si in discutiile cu Banca Mondiala.
"Speram ca problema sa fie transata in scurt timp, pentru ca nu putem merge in acelasi timp pe ideea ca ajutam clientii, dar sa si cream probleme de acest tip", a mai spus Ghetea.
Potrivit ultimelor date ale BNR, provizioanele constituite de bancile din Romania au ajuns in august la 12,85 miliarde lei (3 miliarde euro), in crestere cu 69,4% de la inceputul acestui an.
Aproximativ 85,5% din valoarea provizioanelor, respectiv 10,99 miliarde lei (2,6 miliarde euro), erau constituite pentru creditele clasificate ca pierdere, acumuland restante care depasesc 90 de zile. Provizioanele pentru creditele clasificate ca indoielnice insumau 511,7 milioane lei (121,2 milioane euro) la finalul lui august.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Analiză EY - Cristian Cârstoiu: Vehiculele electrice continuă să se îndrepte spre dominația vânzărilor
- Studiu EY: Majoritatea directorilor generali se tem că recesiunea va fi mai gravă decât criza financiară - comunicat de presă
- Schneider Electric îl numește pe Marc Garner în funcția de Senior Vice President al diviziei Secure Power în Europa
- Sondaj Storia.ro: Proprietarii si cumparatorii din Romania fac un sumar al pietei imobiliare din 2022
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă