Ghetea: Bancile cer BNR sa scada perioada de provizionare la creditele indoielnice sau in pierdere
Data publicarii: 10-11-2009 | Finante-BanciBancile au cerut bancii centrale reducerea perioadei de provizionare la creditele clasificate ca indoielnice sau in pierdere, la scurt timp dupa ce acestea au fost restructurate si si-au imbunatatit astfel calitatea, a declarat, marti, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea.
In prezent bancile sunt obligate sa constituie provizioane pe toata perioada de creditare, in conditiile in care trebuie sa pastreze creditul in aceeasi clasa de risc, chiar daca acesta a fost restructurat, a explicat seful ARB.
"Suntem intr-un impas in ce priveste reglementarile actuale pentru provizioane. Una dintre cele mai delicate solicitari pe care am facut-o bancii centrale se leaga de problema provizioanelor versus restructurarea creditelor", a spus Ghetea.
El a mentionat ca, respectand standardele romanesti de contabilitate, bancile fac provizioane pentru a acoperi in proportie de 100% imprumuturile ce au ajuns in clasele de risc indoielnice sau pierdere, iar bancherii cer astfel bancii centrale alinierea la standardele internationale de contabilitate (IFRS), prin care bancile pot scoate creditul respectiv din clasele de risc mentionate.
"Acum doi ani era aproape rusinos sa reesalonezi si mai bine executai silit. N-as vrea ca prin situatia actuala, care duce la restructurarea creditelor, pe care o facem voluntar, lichiditatea bancilor sa scada, profitabilitatea sa se reduca si astfel sa ataci capitalul, fondurile proprii, toti indicatorii bancii deteriorandu-se", a precizat presedintele ARB.
Seful ARB a mentionat ca asociatia este in discutii pe aceasta tema cu banca centrala, subiect abordat si in discutiile cu Banca Mondiala.
"Speram ca problema sa fie transata in scurt timp, pentru ca nu putem merge in acelasi timp pe ideea ca ajutam clientii, dar sa si cream probleme de acest tip", a mai spus Ghetea.
Potrivit ultimelor date ale BNR, provizioanele constituite de bancile din Romania au ajuns in august la 12,85 miliarde lei (3 miliarde euro), in crestere cu 69,4% de la inceputul acestui an.
Aproximativ 85,5% din valoarea provizioanelor, respectiv 10,99 miliarde lei (2,6 miliarde euro), erau constituite pentru creditele clasificate ca pierdere, acumuland restante care depasesc 90 de zile. Provizioanele pentru creditele clasificate ca indoielnice insumau 511,7 milioane lei (121,2 milioane euro) la finalul lui august.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI