BERD: Intarzierea transelor FMI si CE nu e o situatie critica pentru Romania, dar nu e un semnal bun

Data publicarii: 12-11-2009 | Economie

Intarzierea transelor de la FMI si Comisia Europeana cu cateva saptamani sau chiar peste o luna nu este un semn bun, dar nu ar reprezenta o situatie critica pentru Romania, a declarat economistul-sef al BERD, Erik Berglof.

"Nicio intarziere nu este buna, dar nu credem ca o amanare cu cateva saptamani sau chiar mai mult de o luna ar fi critica", a afirmat Berglof.

El a apreciat ca a fost "foarte intelept" pentru Romania sa apeleze la un acord de finantare cu FMI la inceputurile crizei, insa considera ca "faptul ca guvernul nu este capabil sa ia masuri reprezinta o problema".

"Cele mai importante sunt reformele, pentru ca banii vor veni. Este important ca Romania sa aiba un guvern", a mai spus Berglof.

Romania a fost a treia tara din UE, dupa Ungaria si Letonia, care a apelat la un acord de finantare externa cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana, la care s-au asociat si Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Europeana pentru Investitii (BEI). Valoarea totala a finantarii este de 20 miliarde euro, pentru doi ani.

Acordul a fost anuntat la finalul lui martie si aprobat de boardul FMI la inceputul lui mai. Intre timp, Romania a incasat efectiv circa 6,6 miliarde euro de la FMI, 1,5 miliarde euro de la CE si 300 milioane euro de la Banca Mondiala.

Pana la finalul acestui an mai era programata o transa de la FMI, de 1,5 miliarde euro, si inca una de la CE, de 1 miliard de euro, insa misiunea intermediara de evaluare incheiata saptamana trecuta a parasit Bucurestiul fara a da un semnal clar privind situatia urmatoarelor transe.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: