ING: Fondurile de pensii vor avea probleme daca investesc peste 6 luni in actiuni doar in Romania
Data publicarii: 17-11-2009 | Finante-BanciFondurile de pensii private vor avea mari probleme daca incearca peste jumatate de an sa inveseasca doar pe piata romaneasca de capital si, cel mai probabil, va fi necesara o diversificare si pe celelte piete din UE, a spus directorul general al ING Fond de Pensii, Emilia Bunea.
"In prezent suntem intr-un echilibru instabil, in sensul ca fondurile sunt destul de mici, la fel si alocarea in actiuni, ca sa nu reprezinte inca o problema foarte mare lichiditatea si oferta limitata in piata locala", a afirmat Bunea.
Fondurile de pensii "servesc" participantii si "nu vor investi in piata romaneasca ca sa dezvolte piata, ci vor investi in piata romaneasca doar daca au la dispozitie oferta cea mai buna din punct de vedere risc/randament fata de alta oportunitate", a subliniat ea.
Directorul general al ING Fond de Pensii a explicat ca fondurile romanesti de pensii au alternativa investitiilor pe pietele de capital mai lichide din Uniunea Europeana.
"Este clar numai o chestiune de cerere si oferta. Este nevoie de lichiditate pe bursa ca sa ai in ce sa investesti. Cererea vine din partea noastra, dar oferta este in bursa romaneasca", a mai spus Bunea.
Mai devreme, presedintel Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, declara ca fondurile de pensii private ar putea finanta alte piete, alte proiecte de investitii, alte companii comerciale "care s-au miscat si se vor misca mai bine", daca nu vor gasi aceste oportunitati pe piata romaneasca.
Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, considera ca piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) ar putea ajunge la active de circa 1 miliard euro la sfarsitul lui 2010, in condiitiile majorarii contributiei cu 0,5% pana la 2,5% din salariul brut.
El apreciaza ca fondurile de pensii private obligatorii ar putea contribui la investitii majore pentru dezvoltarea economiei - infrastructura rutiera sau energetica - peste patru-cinci ani, cand vor acumula active de 5-6 miliarde euro.
Cele 12 fonduri de pensii obligatorii de pe piata aveau, la sfarsitul lui octombrie, active nete de 2,1 miliarde lei (492,7 milioane euro) si aproape 4,5 milioane de participanti.
In octombrie, fondurile de pensii private obligatorii si-au redus cu circa 1 punct procentual expunerea pe titluri de stat, pana la 62,64% din activele administrate, si si-au mentinut ponderea plasamentelor in actiuni la 7,77%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial