Romania a avut in primele opt luni al saptelea deficit comercial ca marime din UE

Data publicarii: 17-11-2009 | Economie

Romania s-a clasat in primele opt luni din 2009 pe locul sapte intre statele Uniunii Europene (UE) cu un nivel ridicat al deficitului comercial, de 5,9 miliarde euro, potrivit datelor publicate, marti, de biroul european de statistica, Eurostat.

Deficitul comercial al Romaniei s-a redus cu 60,4% in ianuarie-august fata de perioada similara din 2008, in conditiile in care importurile s-au diminuat cu 35%, intr-un ritm mai alert decat exporturile, care au scazut cu 19% fata de nivelul din acelasi interval al anului trecut, potrivit Eurostat.

Din ianuarie pana in august, Romania a exportat bunuri de 18,6 miliarde euro, cu 4,3 miliarde euro mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut. Importurile s-au cifrat la 24,5 miliarde euro, in scadere cu 13,4 miliarde euro fata de acelasi interval.

Cele mai mari deficite comerciale au fost inregistrate in primele opt luni in Marea Britanie (61,3 miliarde euro), Franta (34,5 miliarde euro), Spania (31,4 miliarde euro), Grecia (19 miliarde euro), Portugalia (11,6 miliarde euro) si Polonia (6 miliarde euro). 

Pe de alta parte, Germania, Irlanda si Olanda au avut cele mai mari excedente din primele opt luni din 2009, de 81,3 miliarde euro, 25,9 miliarde euro, respectiv 23,2 miliarde euro.

Pe ansamblul UE, deficitul comercial din comertul cu statele din afara blocului comunitar s-a redus in septembrie la 11,2 miliarde euro, de la 24,5 miliarde euro in luna similara din 2008. In schimb, zona euro a inregistrat un excedent comercial de 3,7 miliarde euro. In septembrie 2008, deficitul comercial in zona euro era de 6 miliarde euro.

Eurostat a estimat ca exporturile Romaniei catre statele din afara blocului comunitar au scazut, in septembrie, cu 12% fata de cele din august, in timp ce importurile au stagnat, astfel ca deficitul comercial pe acest segment s-a mentinut la 0,3 miliarde euro. Romania a exportat in afara UE bunuri de circa 600 milioane euro si a importat marfuri de aproximativ 900 milioane euro in septembrie.

Exporturile UE catre statele din afara comunitatii au crescut in septembrie cu 3,4% fata de august, la 91,4 miliarde euro, in timp ce importurile au avansat cu 2,2%, la 98,1 miliarde euro, astfel ca deficitul comercial s-a redus la 6,7 miliarde euro, de la 7,7 miliarde euro in luna anterioara, potrivit datelor revizuite ale Eurostat.

Pentru Romania, Eurostat preia datele de la Institutul National de Statistica (INS), care calculeaza importurile in preturi CIF, ce includ costurile legate de transport din tara de origine, si exporturile in preturi FOB, fara astfel de costuri.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: