Dezvoltatorii nu se gandesc sa scada preturile la locuinte

Data publicarii: 18-11-2009 | Imobiliare

Piata imobiliara s-ar putea debloca anul viitor - cel putin asa spera dezvoltatorii, care insa spun ca sunt pregatiti si pentru a face fata inca unui an de criza. De la  inghetarea proiectelor sau efectuarea de lucrari pentru supermarketuri la preluarea unor ansambluri neterminate, dezvoltatorii au adoptat metode diferite pentru a trece si de 2010, mai putin una: scaderea semnificativa a preturilor la locuinte.

Oficialii statului afirma ca din trimestrul II al anului viitor tara noastra va intra din nou pe crestere economica. Pentru developerii din rezidential, prognozele oficiale sunt datatoare de sperante, dar nimeni nu-si mai face iluzii privind recuperarea rapida a pierderilor provocate de criza. Si, desi majoritatea dezvoltatorilor sondati de "Financiarul" privesc cu optimism anul viitor, planurile pe care acestia si le fac iau in calcul si varianta unei iesiri mai tarzii din recesiune. Astfel, Nimrod Zvik, director de marketing la Be Igloo, organizatia de vanzari a fondului de investitii Romania Invest, spune ca managerii firmei au pus pe hartie mai multe planuri, insa in acest moment nu s-a luat o decizie ferma.

"Ce putem spune cu siguranta este ca vom adopta aceeasi strategie ca si in 2009, pentru ca a functionat si avem certitudinea ca ne va permite sa vindem si mai mult. De asemenea, intentionam sa facem si alte achizitii de apartamente, dar nu putem da detalii in acest moment", spune Zvik. Totusi, in opinia sa, actuala situatie economica inca nu si-a atins punctul maxim. Abia dupa acest moment vom putea vorbi despre reluarea cresterii, dar probabil ca intr-un ritm lent, pentru inceput. "In ceea ce ne priveste, important este ca aceasta perspectiva nu ne sperie, mai ales ca am pus bazele Be Igloo in plina criza", adauga Nimrod Zvik.

Pe termen lung, majoritatea dezvoltatorilor continua sa "crediteze" piata imobiliara romaneasca cu mult potential de dezvoltare. Valentin Tanase, vicepresedinte Platinum Group, ne-a spus ca, in pofida oricaror turbulente, compania are incredere in potentialul de crestere al pietei romanesti si ca va continua investitiile pe termen indelungat. "Vrem sa investim in alte doua ansambluri de locuinte in Bucuresti, in Prelungirea Ghencea si in Pipera", declara reprezentantul Platinum. Compania a achizitionat deja terenuri si a finalizat formele legale, astfel incat lucrarile pot incepe in scurt timp. Totodata, firma se afla in negocieri pentru preluarea unor proiecte imobiliare blocate de catre dezvoltatori, pe care vrea sa le finalizeze.

"Cautam si oportunitati in provincie, insa in acest moment nu am luat nicio decizie", ne-a declarat vicepresedintele Platinum Group. La randul sau, directorul de vanzari si marketing al companiei Adama, Asher Lax, spune ca in acest moment firma pe care o reprezinta are mai multe planuri pentru anul viitor. "Dat fiind faptul ca situatia economica actuala nu este foarte limpede, am facut mai multe planuri de backup si il vom folosi pe cel mai potrivit situatiei. In principiu, nu cred ca Adama va incepe noi dezvoltari in Romania in 2010", ne-a declarat Lax. Explicatia vine mai jos. Firma are deja in lucru noua proiecte rezidentiale in acest moment, asa ca activitatea acesteia va fi considerabila in 2010, fara sa inceapa alte proiecte rezidentiale.

Integral in Financiarul