EIU estimeaza un deficit bugetar al Romaniei de 4,1% din PIB in 2011, la o crestere economica de 4%
Data publicarii: 19-11-2009 | EconomieDeficitul bugetar al Romaniei se va ajusta la 4,1% din PIB in 2011, in ciuda posibilelor presiuni pe care Uniunea Europeana le va face pentru o corectie sub 3% din PIB, in timp ce cresterea economica se va situa la 4%, estimeaza Economist Intelligence Unit (EIU).
"Uniunea Europeana ar putea face presiuni asupra Romaniei sa reduca deficitul (bugetar, n.r.) sub 3% din PIB in 2011, asa cum s-a prevazut anterior, dar ne asteptam ca deficitul sa fie considerabil mai ridicat decat acest nivel", precizeaza EIU in ultimul raport publicat.
De asemenea, pentru finalul acestui an, EIU prognozeaza un deficit public de 7,5% din produsul intern brut (PIB), iar pentru 2010 deficitul bugetar prognozat este de 6,3% din PIB.
Raportul arata ca Romania isi va relua cresterea economica cu 1% din 2010, dupa o scadere a produsului intern brut cu 7,6% in 2009, estimare usor revizuita, de la -7,5% anterior.
"Ne asteptam la continuarea scaderii trimestru fata de trimestrul anterior si in T3 si T4, in conditiile in care consumul intern ramane scazut (....) Recuperarea din zona euro si in Balcani va fi modesta si fragila in 2010, iar cererea dinspre pietele principale de export ale Romaniei va ramane slaba. Sansele unei reveniri semnificative a investitiilor straine directe (ISD) si a altor fluxuri externe sunt reduse pana in 2011", conform raportului.
O reluare a cresterii economice in ritm scazut este argumentata de analistii EIU si prin cheltuielile guvernamentale ce vor fi constranse de corectia fiscala, in timp ce consumul privat va fi constrans de o rata a somajului ridicata, mai arata analiza.
Pentru 2011, analistii prognozeaza o crestere economica mai puternica, de 4%, "ajutata in parte de o revenire puternica in Europa dezvoltata".
"Exista inca un risc, in sensul unei recesiuni mai accentuate si mai rezistente fata de scenariul nostru de baza, mai ales daca vor fi solicitate masuri de austeritate suplimentare in 2010-2011 pentru a aduce deficitele bugetare in linie cu tintele UE", mai arata EIU.
Pentru a intra in anticamera zonei euro (ERM II) din 2012, Romania ar trebui sa coboare deficitul bugetar sub 3% din PIB in 2011.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI