Negritoiu (ING) despre reducerea RMO: Se putea face si acum un an pentru sectorul privat
Data publicarii: 19-11-2009 | Finante-BanciMasura anuntata luni de BNR, de scadere a rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta la 25%, luata pentru a facilita finantarea deficitului bugetar, se putea face si cu un an in urma, pentru sectorul privat, a spus directorul general al ING Bank, Misu Negritoiu.
"Masura de luni a fost extrem de surprinzatoare pentru neavizati si nu asa rationala cum se asteptau pietele. Se putea face acelasi lucru (scaderea RMO, n.r.) si acum un an pentru sectorul privat. Acesta de ce nu ar fi beneficiat?", a spus Negritoiu.
El considera ca, in prezent, piata este supralichida, in conditiile in care in ultimele zile dobanzile au coborat sub cea de politica monetara, de 8% pe an.
"Banii baltesc pe piata, dobanzile sunt la 5-6%, bani de care ar trebui sa poata beneficia si sectorul privat. Oficialii BNR au spus ca bancile comerciale lucreaza cu marje prea mari. Nu cred ca stiu marjele cu care lucreaza bancile, cat e spread-ul pe economie, dar pe piata monetara dobanzile nu sunt stabilite de banci", a completat Negritoiu.
In urma scaderii RMO cu 5 puncte procentuale, la 25% pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala sub 2 ani, vor fi eliberate in piata circa 1,2 miliarde euro.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat ca va lansa joia viitoare pe piata interna de capital o emisiune de titluri de stat in valoare de 500 milioane euro, cu maturitate de 364 zile, pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice.
Pe 6 noiembrie, MFP a atras de pe piata interna alte 793,8 milioane euro printr-o emisiune de titluri de stat cu cupon in valuta cu maturitate de 3 ani, suma ce acopera jumatatea din transa a treia de la FMI, ce trebuia sa intre in decembrie si sa acopere deficitul bugetar pe 2009. Statul acorda pentru aceasta suma o dobanda anuala de 5,25%.
Este a treia licitatie de titluri in valuta din acest an, dupa ce, pe 14 august, Finantele au plasat, prin subscriptie publica, obligatiuni de stat cu dobanda denominate in euro, cu maturitate la 4 ani, de 447 milioane euro, cu 49% peste nivelul anuntat initial, rata dobanzii fiind tot de 5,25% pe an.
Pe de alta parte, in iulie, MFP a imprumutat aproximativ un miliard euro de la bancile din Romania, printr-un aranjament de tip "club loan", pentru finantarea deficitului bugetar.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Analiză EY - Cristian Cârstoiu: Vehiculele electrice continuă să se îndrepte spre dominația vânzărilor
- Studiu EY: Majoritatea directorilor generali se tem că recesiunea va fi mai gravă decât criza financiară - comunicat de presă
- Schneider Electric îl numește pe Marc Garner în funcția de Senior Vice President al diviziei Secure Power în Europa
- Sondaj Storia.ro: Proprietarii si cumparatorii din Romania fac un sumar al pietei imobiliare din 2022
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă