O mie de analisti straini: Situatia economica a Romaniei se va inrautati in urmatoarele sase luni
Data publicarii: 23-11-2009 | EconomiePeste o mie de experti financiari din 88 de tari, chestionati de institutul Ifo din Germania, afirma ca, peste sase luni, situatia economica din Romania si Letonia va arata o deteriorare continua.
De altfel, Romania si statele baltice au primit, de la specialistii chestionati de Ifo, cele mai slabe calificative din regiune. In cazul Romaniei si Letoniei, expertii anticipeaza ca urmatoarea jumatate de an va include si contractia cheltuielilor de capital si a consumului privat. Pentru Romania si Letonia exista doi factori principali care stau in calea relansarii economiei - lipsa de incredere in politicile economice ale guvernului si lipsa capitalului. Pentru Europa Centrala si de Est, asteptarile s-au imbunatatit fata de ultimul sondaj realizat de institutul Ifo in urma cu trei luni. Rezultatele arata ca revenirea nu va fi deloc una uniforma in randul statelor din regiune. Daca Romania face parte din tarile cu slabe perspective, in Ungaria, economistii anticipeaza o revenire a exporturilor si a cheltuielilor de capital, iar in Cehia, o stabilizare a consumului privat.
In privinta perspectivelor de crestere economica pentru urmatorii trei-cinci ani, specialistii straini au redus puternic estimarea de avans al PIB-ului Romaniei de la 4,6%, la sfarsitul lui 2008, la 1,8%, in ultimul raport asupra perspectivelor economiei globale. Nivelul mediu de crestere economica avansat pentru Romania este sub media de 2,4% pentru regiune, insa depaseste cifrele estimate pentru Bulgaria, Croatia, Ungaria si Letonia. De subliniat si ca ultimul an a adus o schimbare puternica de optica a analistilor straini. In 2008, estimarile avansate pentru Romania erau mai bune decat cele pentru Polonia, Slovenia, Cehia sau Lituania. Acum, cresterea medie a PIB-ului celor patru tari o depaseste pe cea a Romaniei.
Tensiunile politice dauneaza grav perceptiei strainilor
Perceptia strainilor fata de Romania s-a deteriorat puternic de la momentul caderii coalitiei dintre PDL si PSD, evolutie simtita pe piata CDS-urilor sau a primelor de risc suveran. In trimestrul al doilea, Romania era a noua cea mai riscanta tara din lume, cu un indice al probabilitatii cumulative de default de peste 25%, potrivit companiei CMA Datavision, specializata in furnizarea de informatii pe piata derivatelor financiare. Economistii CMA calculeaza aceasta probabilitate in baza primei de risc a unei tari. In trimestrul al doilea s-a concretizat insa si acordul Romaniei de finantare cu institutiile financiare internationale, in valoare de 20 miliarde de euro. Gratie interventiei Fondului Monetar International in Romania, Letonia si Ungaria, situatia s-a stabilizat, iar Romania a iesit din topul celor mai riscante zece tari in perioada iulie-septembrie.
Integral in Business Standard
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile