Deprecierea dolarului va continua si dupa ce Fed va majora dobanda cheie, sustin analistii
Data publicarii: 23-11-2009 | InternationalCele mai precise estimari realizate pentru dolar arata ca moneda americana va continua sa se deprecieze chiar si dupa ce banca centrala a Statelor Unite, Federal Reserve, va incepe sa majoreze dobanda cheie, moment care, potrivit oficialilor, va veni in viitorul indepartat, relateaza Bloomberg.
Standard Chartered Plc, Aletti Gestielle SGR, HSBC Holdings Plc si Scotia Capital Inc. estimeaza ca dolarul se va deprecia cu 7,1% fata de euro. Stimulii fiscali si monetari de circa 12.000 miliarde dolari, cele mai mici dobanzi de referinta si un nivel record al vanzarilor de titluri de stat, de circa 4.000 miliarde dolari intre 2009 si 2010 vor exercita presiuni asupra monedei americane, sustin analistii.
De asemenea, dolarul va fi afectat de nivelul somajului din Statele Unite, de 10,2%, si de semnalele ce indica un ritm lent al revenirii economice.
"Experientele anterioare arata ca dolarul va inregistra o crestere sustinuta abia la 12 luni dupa ce Fed va incepe sa majoreze dobanzile", a declarat Callum Henderson, analist in cadrul Standard Chartered.
Standard Chartered prevede ca dolarul se va deprecia cu 5,4% in fata euro in 2010, la 1,58 dolari/euro, de la 1,4944 dolari/euro in prezent.
"Va fi nevoie de timp pentru a retrage excedentul de dolari din piata", a declarat Henderson. "Dolarul va ramane slab pana cand nivelul dobanzilor aplicate de Fed va depasi dobanzile aplicate de competitori".
Statele Unite se numara printre tarile reprezentate in cadrul G10 ce vor astepta pana in a doua jumatate a lui 2010 ca sa majoreze dobanda cheie, potrivit estimarilor analistilor consultati de Bloomberg. Fed, Banca Centrala Europeana (BCE), banca centrala a Marii Britanii (Bank of England) si banca centrala a Elvetiei ar putea majora dobanzile in al treilea trimestru din 2010, iar banca centrala a Japoniei ar putea mentine dobanda la 0,1% pana in martie 2011, potrivit aceluiasi sondaj.
Pana la sfarsitul lui 2010, numai Japonia va mai avea costuri de creditare reduse, iar acestea vor fi mai mari dupa ce vor fi ajustate la inflatie, estimeaza analistii. Tinta Fed pentru dobanda cheie va fi de 1%, iar cea a BCE de 1,5%.
Costurile de creditare din Statele Unite vor face activele denominate in dolari mai putin atractive, sustine Camilla Sutton, strateg in cadrul Scotia Capital din Toronto. Scotia Capital, ce realizeaza cele mai exacte previziuni din sondajele Bloomberg cu privire la evolutia dolarului fata de francul elvetian, estimeaza ca dolarul se va deprecia pana la sfarsitul lui 2010 la 1,60 dolari/euro.
Dupa ce Fed va majora dobanda cheie, dolarul va avea probabil aceeasi evolutie pe care a inregistrat-o in ultimele perioade de majorare a costurilor de creditare.
Dupa ce oficialii au inceput sa majoreze dobanda cheie in iulie 2004, indicele dolarului a scazut cu 10% si nu a revenit la cotatia anterioara primei majorari, pentru a se mentine mai mult de o luna la acest nivel, pana in noiembrie 2005.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Banca Transilvania - rezultate financiare pe primele trei luni ale anului
- Studiu Deloitte: 90% din companii considera ca tehnologia cloud este esentiala pentru dezvoltare, transformare digitala si competitivitate pe piata
- Reff & Asociatii obtine pro bono o hotarare definitiva care protejeaza proprietatea asupra terenului si investitia Asociatiei Daruieste Viata pt extinderea si modernizarea Spitalului Marie Curie
- Studiu Deloitte: producatorii globali de semiconductoare vor investi 300 mi. USD in 2023 in AI; piata comertului social se extinde rapid, iar cererea de servicii de streaming video pe baza de publicitate va creste
- Opinie Deloitte: Romania impune noi obligatii de raportare fiscala pentru multinationale. Ce trebuie sa stie companiile vizate?
- Studiu WEBCON: Solutiile de automatizare a proceselor de business genereaza o crestere a productivitatii de pana la 87%, cu o recuperare totala a investitiei in mai putin de 3 ani
- Opinie Deloitte: Cum pot verificarile de fond si demersul de due diligence sa contribuie la reputatia, stabilitatea si credibilitatea unei organizatii?
- Vanzarile Flanco au crescut cu 40% in primul trimestru al anului
- EY a asistat Carrefour în preluarea activităţilor Cora din România
- Fabrica de sârmă Dan Steel Group din Beclean, acum în procedură de faliment, caută investitori. Prețul de pornire este de 25,9 milioane de euro
- Raportul Revolut privind cheltuielile realizate de clientii romani in trim. I 2023
- Sondaj EY: Impactul noilor reglementări fiscale în economia națională și așteptările companiilor românești
- Reff & Asociatii | Deloitte Legal obtine la ICCJ o solutie definitiva de anulare a refacerii unei inspectii fiscale invocand exclusiv argumente de procedura
- Studiu Deloitte: noua din zece organizatii au raportat cel putin un incident sau o bresa de securitate cibernetica anul trecut
- Catalin Vasile este noul Chief Sales Officer al NN Romania