Cursul de referinta scade cu peste un ban, la 4,2648 lei/euro, minim al ultimelor sase saptamani
Data publicarii: 24-11-2009 | Finante-BanciCursul de referinta al bancii centrale a coborat marti la un minim al ultimelor 7 saptamani, de 4,2648 lei/euro, in scadere cu aproape 2 bani (0,38%) fata de luni, pe o piata cu vanzari ridicate de valuta si in care cotatiile au evoluat in linie cu tendinta din piete din regiune.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu a mai afisat un curs de referinta atat de scazut din 6 octombrie, cand s-a situat la 4,2619 lei/euro. Luni, curs de referinta s-a plasat la 4,2809 lei/euro.
"Leul se apreciaza pe masura ce situatia politica se calmeaza. In plus, la final de luna se fac decontari mai multe, fiind vanzari de valuta, care pot aprecia leul. Tendinta va continua si nu cred ca e ceva temporar", a spus un dealer din piata.
Pe de alta parte, alti dealeri bancari suspecteaza o posibila interventie indirecta a bancii centrale in piata pe final de luna, ce a apreciat leul, tendinta observata si in ultimele 4-5 luni.
"Este posibil ca in ultima perioada, cand la final de luna s-a observat aprecierea leului, banca centrala sa fi intervenit preventiv pentru a ajuta clientii sa isi plateasca ratele mai usor la banci, in conditiile in care majoritatea isi achita ratele in aceasta perioada", a spus un alt dealer bancar.
In deschiderea sedintei valutare, moneda europeana era tranzactionata cu 4,2795 lei, insa leul s-a intarit rapid in prima parte a zilei, pana la 4,2630 lei/euro, nivel in apropierea caruia s-a mentinut. La 13:30, bancile cumparau un euro cu 4,2630 lei si il vindeau cu 4,2721 lei.
In regiune, zlotul polonez s-a apreciat de la 4,1360 la 4,1175 zloti/euro, in timp ce forintul a castigat teren de la 268,9 la 267,8 forinti/euro.
Fata de dolarul american, cursul de referinta al BNR a scazut marti cu aproape un ban (0,19%), pana la 2,8525 lei/dolar, de la nivelul de luni, de 2,8580 lei/dolar.
Pe pietele internationale, moneda americana s-a apreciat in prima faza de la 1,4975 la 1,4890 dolari/euro, pentru ca apoi sa piarda teren pana la 1,4950 unitati/euro, in jurul orei 13:30.
Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de marti, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 8,96% pe an, in crestere fata de cel din sedinta anterioara, de 3,94% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobanda a urcat la 9,46% pe an, de la nivelul de luni, de 4,44% pe an.
Dobanzile din piata monetara au urcat la 9% pe an, peste dobanda de politica monetara, de 8% pe an, odata ce a inceput o noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii, iar lichiditatea a revenit in piata.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI