Bancile discuta cu Ministerul Finantelor despre un nou club loan, preferand maturitati scurte
Data publicarii: 25-11-2009 | Finante-BanciBancile discuta cu reprezentantii Ministerului Finantelor despre un nou club loan, a declarat miercuri presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, care considera ca pentru acest tip de instrument ar fi mai eficienta o maturitate pe termen scurt.
"Bancile nu pot folosi un club-loan ca garantie la operatiunile repo ale BNR, asa cum pot face cu titlurile de stat. Din acest motiv, un club-loan este mai eficient pe termen scurt. Pe termen mai lung, titlurile de stat sunt mai eficiente", a spus van Groningen.
El a precizat ca, in opinia sa, un termen de sase luni este rezonabil, in conditiile in care statul are nevoie de finantare pe o perioada mai redusa, pana ce va primi transele urmatoare de la FMI si Comisia Europeana.
Intrebat care este nivelul pe care il considera optim pentru dobanda la un club loan, van Groningen a sugerat ca ar putea fi cel putin egala cu cea de la club loan-ul precedent, din iulie, de 5,25%. "De atunci, prima de risc pentru Romania s-a dus in sus", a explicat presedintele Raiffeisen Bank Romania.
Van Groningen a precizat ca, in cadrul intalnirii de la Bruxelles, din 18 noiembrie, bancile au discutat de nevoia unor instrumente financiare pe termen scurt pentru a face plasamente, pentru a putea debloca resurse catre sectorul privat in momentul in care nevoia de finantare a statului se va reduce, iar activitatea economica se va redresa.
"In prezent, avem putine posibilitati de finantare a economiei reale, creditam mai mult sectorul public, insa e o situatie temporara. Nu nivelul expunerii a fost in discutii la Bruxelles atat de mult cat instrumentele financiare necesare", a mai spus el.
In iulie, Ministerul Finantelor a imprumutat aproximativ un miliard euro de la bancile din Romania, printr-un aranjament de tip "club loan", pentru finantarea deficitului bugetar.
De asemenea, Finantele vor lansa joi pe piata interna de capital o emisiune de titluri de stat in valoare de 500 milioane euro, cu maturitate de un an, pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice. MFP a mai organizat in 2009 alte doua emisiuni de titluri de stat in valuta, in iulie si la inceputul lui noiembrie, prin care a atras 1,241 miliarde euro, la o dobanda de 5,25%, cu maturitati diferite, de 4 ani, respectiv 3 ani.
Luni, presedintele Raiffeisen International (banca-mama a Raiffeisen bank Romania), Herbert Stepic, declara ca bancile din Romania sunt nevoite sa finanteze din ce in ce mai mult statul, in lipsa altor oportunitati de investitii si a unei cereri reduse de credite, mentionand ca, in prezent, banca pe care o conduce se confrunta cu supralichiditate.
"Daca trebuie sa respectam aceste reguli (din acordul incheiat intre FMI si bancile prezente in Romania, .n.r), dar nu exista cerere de credite, pentru ca venim dintr-o criza foarte severa, putem sa investim doar in mijloace alternative. Acestea sunt in primul rand titlurile guvernamentale. Fie ca ne place sau nu, trebuie sa finantam tot mai mult statul", a spus Stepic.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Banca Transilvania - rezultate financiare pe primele trei luni ale anului
- Studiu Deloitte: 90% din companii considera ca tehnologia cloud este esentiala pentru dezvoltare, transformare digitala si competitivitate pe piata
- Reff & Asociatii obtine pro bono o hotarare definitiva care protejeaza proprietatea asupra terenului si investitia Asociatiei Daruieste Viata pt extinderea si modernizarea Spitalului Marie Curie
- Studiu Deloitte: producatorii globali de semiconductoare vor investi 300 mi. USD in 2023 in AI; piata comertului social se extinde rapid, iar cererea de servicii de streaming video pe baza de publicitate va creste
- Opinie Deloitte: Romania impune noi obligatii de raportare fiscala pentru multinationale. Ce trebuie sa stie companiile vizate?
- Studiu WEBCON: Solutiile de automatizare a proceselor de business genereaza o crestere a productivitatii de pana la 87%, cu o recuperare totala a investitiei in mai putin de 3 ani
- Opinie Deloitte: Cum pot verificarile de fond si demersul de due diligence sa contribuie la reputatia, stabilitatea si credibilitatea unei organizatii?
- Vanzarile Flanco au crescut cu 40% in primul trimestru al anului
- EY a asistat Carrefour în preluarea activităţilor Cora din România
- Fabrica de sârmă Dan Steel Group din Beclean, acum în procedură de faliment, caută investitori. Prețul de pornire este de 25,9 milioane de euro
- Raportul Revolut privind cheltuielile realizate de clientii romani in trim. I 2023
- Sondaj EY: Impactul noilor reglementări fiscale în economia națională și așteptările companiilor românești
- Reff & Asociatii | Deloitte Legal obtine la ICCJ o solutie definitiva de anulare a refacerii unei inspectii fiscale invocand exclusiv argumente de procedura
- Studiu Deloitte: noua din zece organizatii au raportat cel putin un incident sau o bresa de securitate cibernetica anul trecut
- Catalin Vasile este noul Chief Sales Officer al NN Romania