Bancile discuta cu Ministerul Finantelor despre un nou club loan, preferand maturitati scurte
Data publicarii: 25-11-2009 | Finante-BanciBancile discuta cu reprezentantii Ministerului Finantelor despre un nou club loan, a declarat miercuri presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, care considera ca pentru acest tip de instrument ar fi mai eficienta o maturitate pe termen scurt.
"Bancile nu pot folosi un club-loan ca garantie la operatiunile repo ale BNR, asa cum pot face cu titlurile de stat. Din acest motiv, un club-loan este mai eficient pe termen scurt. Pe termen mai lung, titlurile de stat sunt mai eficiente", a spus van Groningen.
El a precizat ca, in opinia sa, un termen de sase luni este rezonabil, in conditiile in care statul are nevoie de finantare pe o perioada mai redusa, pana ce va primi transele urmatoare de la FMI si Comisia Europeana.
Intrebat care este nivelul pe care il considera optim pentru dobanda la un club loan, van Groningen a sugerat ca ar putea fi cel putin egala cu cea de la club loan-ul precedent, din iulie, de 5,25%. "De atunci, prima de risc pentru Romania s-a dus in sus", a explicat presedintele Raiffeisen Bank Romania.
Van Groningen a precizat ca, in cadrul intalnirii de la Bruxelles, din 18 noiembrie, bancile au discutat de nevoia unor instrumente financiare pe termen scurt pentru a face plasamente, pentru a putea debloca resurse catre sectorul privat in momentul in care nevoia de finantare a statului se va reduce, iar activitatea economica se va redresa.
"In prezent, avem putine posibilitati de finantare a economiei reale, creditam mai mult sectorul public, insa e o situatie temporara. Nu nivelul expunerii a fost in discutii la Bruxelles atat de mult cat instrumentele financiare necesare", a mai spus el.
In iulie, Ministerul Finantelor a imprumutat aproximativ un miliard euro de la bancile din Romania, printr-un aranjament de tip "club loan", pentru finantarea deficitului bugetar.
De asemenea, Finantele vor lansa joi pe piata interna de capital o emisiune de titluri de stat in valoare de 500 milioane euro, cu maturitate de un an, pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice. MFP a mai organizat in 2009 alte doua emisiuni de titluri de stat in valuta, in iulie si la inceputul lui noiembrie, prin care a atras 1,241 miliarde euro, la o dobanda de 5,25%, cu maturitati diferite, de 4 ani, respectiv 3 ani.
Luni, presedintele Raiffeisen International (banca-mama a Raiffeisen bank Romania), Herbert Stepic, declara ca bancile din Romania sunt nevoite sa finanteze din ce in ce mai mult statul, in lipsa altor oportunitati de investitii si a unei cereri reduse de credite, mentionand ca, in prezent, banca pe care o conduce se confrunta cu supralichiditate.
"Daca trebuie sa respectam aceste reguli (din acordul incheiat intre FMI si bancile prezente in Romania, .n.r), dar nu exista cerere de credite, pentru ca venim dintr-o criza foarte severa, putem sa investim doar in mijloace alternative. Acestea sunt in primul rand titlurile guvernamentale. Fie ca ne place sau nu, trebuie sa finantam tot mai mult statul", a spus Stepic.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI