UE este aproape de un acord cu SUA pentru a oferi acces nelimitat la datele bancare ale europenilor
Data publicarii: 30-11-2009 | Finante-BanciAustria si Germania au parut luni gata sa accepte, in pofida rezervelor, ca Uniunea Europeana sa semneze un acord prin care va permite Statelor Unite sa aiba acces nelimitat la informatiile bancare ale cetatenilor europeni, in incercarea de a lupta impotriva finantarii terorismului, scrie AFP.
Potrivit unor surse diplomatice de la Bruxelles, reprezentantii Austriei si Germaniei nu si-au exercitat dreptul de veto in cadrul proiectului de acord ce va fi propus cu ocazia unei reuniuni ai ministrilor de interne din cadrul Uniunii Europene.
"Avem mari probleme" cu acest acord, a declarat ministrul austriac de interne, Maria Fekter, la sosirea la reuniune, explicand ca, "daca blocam acordul, nu va exista protectie juridica" pentru cetatenii europeni. "O protectie juridica redusa este mai buna decat niciun fel de protectie", a mentionat ea.
"Avem posibilitatea de a ne abtine si de a face o declaratie cu privire la ceea ce consideram problematic", a completat Fekter.
Ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, a refuzat sa dea declaratii presei, insa potrivit unui diplomat european, Germania urmeaza, de asemenea, sa se abtina la vot.
Swift, o societate privata cu sediul in apropiere de Bruxelles, ce analizeaza fluxurile financiare a peste 8.000 de banci din intreaga lume, se afla in centru problemei de mai multi ani. Reteaua va transfera in curand toate bancile de date din Europa la Amsterdam, unde se afla centrul operational global. Serverul din Statele Unite nu va mai contine decat datele americane.
De aici necesitatea semnarii unui acord tranzitoriu intre Washington si UE, pentru a mentine accesul la date, si nevoia unui compromis, cu criterii stricte privind protectia datelor personale.
Negocierile au fost dificile, insa compromisul ce va fi propus luni ministrilor europeni satisface majoritatea tarilor din Uniunea Europeana.
Volumul datelor bancare la care vor avea acces autoritatile americane a fost redus, pentru a diminua o serie de ingrijorari din partea europenilor. Germania vrea sa limiteze durata acordului temporar de la un an la sase luni, asa cum se propunea in textul initial.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI