Romania a avut in octombrie cea mai mare scadere lunara a comertului cu amanuntul din UE, de 1,9%

Data publicarii: 03-12-2009 | Economie

Romania a avut in octombrie cel mai mare ritm de scadere in termeni lunari a comertului cu amanuntul din Uniunea Europeana, dupa ce vanzarile s-au redus cu 1,9%, in timp ce pe ansamblul UE comertul a inregistrat un avans de 0,3% fata de septembrie, potrivit datelor publicate joi de Eurostat.

Romania a fost urmata de Slovacia, cu un declin de 1,7% al comertului cu amanuntul, si de Letonia (-1,3%). In schimb, cele mai mari cresteri fata de luna anterioara au fost inregistrate in Lituania (+1,9%), Portugalia (+1,7%) si Polonia (+1,6%).

Potrivit Eurostat, comertul cu amanuntul a crescut in octombrie in 11 state membre si a scazut in 6. La nivelul blocului comunitar, vanzarile de bunuri alimentare si nealimentare au crescut in octombrie cu 0,3% fata de septembrie, in timp ce in zona euro acestea au stagnat.

Comparativ cu luna similara din 2008, Romania a avut si in octombrie al cincilea ritm de scadere anuala a comertului cu amanuntul din UE, dupa ce vanzarile s-au redus cu 10,8%, intr-un ritm de 12 ori mai rapid decat media inregistrata in intreg blocul comunitar, de minus 0,9%.

Cele mai importante scaderi ale comertului cu amanuntul au fost inregistrate in Letonia (-29,1%), Lituania (-24,7%), Estonia (-18,6%) si Slovenia (-13,4%), in timp ce Belgia, Suedia si Polonia au avut cele mai mari cresteri ale acestui indicator, de 4,4%, 4,1%, respectiv 3,9%.

Fata de luna similara din 2008, comertul cu amanuntul a scazut in octombrie in 12 state membre ale UE si a crescut in cinci, potrivit datelor transmise de Eurostat.

Indicele vanzarilor cu amanuntul a scazut in octombrie cu 0,9% in Uniunea Europeana si cu 1,9% in zona euro, raportat la luna similara din 2008.

La nivelul intregii Uniuni, comertul cu alimente, bauturi si tutun a scazut cu 0,8% fata de octombrie 2008, in timp ce in zona euro vanzarile cu amanuntul pe acest segment s-au comprimat cu 1,6%. Vanzarile de bunuri nealimentare au crescut cu 0,1% in UE, dar s-au redus cu 1,3% in zona euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: