Romania a avut in octombrie cea mai mare scadere lunara a comertului cu amanuntul din UE, de 1,9%
Data publicarii: 03-12-2009 | EconomieRomania a avut in octombrie cel mai mare ritm de scadere in termeni lunari a comertului cu amanuntul din Uniunea Europeana, dupa ce vanzarile s-au redus cu 1,9%, in timp ce pe ansamblul UE comertul a inregistrat un avans de 0,3% fata de septembrie, potrivit datelor publicate joi de Eurostat.
Romania a fost urmata de Slovacia, cu un declin de 1,7% al comertului cu amanuntul, si de Letonia (-1,3%). In schimb, cele mai mari cresteri fata de luna anterioara au fost inregistrate in Lituania (+1,9%), Portugalia (+1,7%) si Polonia (+1,6%).
Potrivit Eurostat, comertul cu amanuntul a crescut in octombrie in 11 state membre si a scazut in 6. La nivelul blocului comunitar, vanzarile de bunuri alimentare si nealimentare au crescut in octombrie cu 0,3% fata de septembrie, in timp ce in zona euro acestea au stagnat.
Comparativ cu luna similara din 2008, Romania a avut si in octombrie al cincilea ritm de scadere anuala a comertului cu amanuntul din UE, dupa ce vanzarile s-au redus cu 10,8%, intr-un ritm de 12 ori mai rapid decat media inregistrata in intreg blocul comunitar, de minus 0,9%.
Cele mai importante scaderi ale comertului cu amanuntul au fost inregistrate in Letonia (-29,1%), Lituania (-24,7%), Estonia (-18,6%) si Slovenia (-13,4%), in timp ce Belgia, Suedia si Polonia au avut cele mai mari cresteri ale acestui indicator, de 4,4%, 4,1%, respectiv 3,9%.
Fata de luna similara din 2008, comertul cu amanuntul a scazut in octombrie in 12 state membre ale UE si a crescut in cinci, potrivit datelor transmise de Eurostat.
Indicele vanzarilor cu amanuntul a scazut in octombrie cu 0,9% in Uniunea Europeana si cu 1,9% in zona euro, raportat la luna similara din 2008.
La nivelul intregii Uniuni, comertul cu alimente, bauturi si tutun a scazut cu 0,8% fata de octombrie 2008, in timp ce in zona euro vanzarile cu amanuntul pe acest segment s-au comprimat cu 1,6%. Vanzarile de bunuri nealimentare au crescut cu 0,1% in UE, dar s-au redus cu 1,3% in zona euro.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?