Investitiile straine directe in Romania la 10 luni nu mai acopera integral deficitul de cont curent
Data publicarii: 11-12-2009 | EconomieInvestitiile straine directe in Romania s-au redus in primele zece luni cu 51,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 3,72 miliarde euro, fiind pentru prima data in cursul acestui an sub nivelul deficitului de cont curent, a anuntat banca centrala.
Deficitul contului curent in perioada ianuarie-octombrie 2009 a fost finantat in proportie de 94,1% prin investitii directe ale nerezidentilor in Romania, care au inregistrat 3,72 miliarde euro comparativ cu 7,667 miliarde euro in perioada ianuarie-octombrie 2008, se arata in comunicatul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Totodata, dupa primele zece luni din acest an, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 3,954 miliarde euro, in scadere cu 72,2% fata de aceeasi perioada din 2008.
In perioada ianuarie-octombrie 2009, creditele intra-grup au reprezentat 47,7% din investitiile straine directe, insumand 1,774 miliarde euro, iar participatiile la capital, inclusiv profitul reinvestit, 52,3%, respectiv 1,946 miliarde euro, a mai anuntat BNR.
In intervalul similar din 2008, creditele intra-grup insumau 3,187 miliarde euro, iar participatiile la capital 4,48 miliarde euro.
Creditele pe care le iau firmele localizate in Romania de la companiile-mama cu sediul in strainatate au potentialul de a adanci deficitul de cont curent, deoarece vor fi returnate la scadente.
In primele noua luni, investitiile straine directe scazusera cu 49,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 3,525 miliarde euro, depasind cu aproape 6,4% nivelul deficitului de cont curent pentru acel interval.
Situatia investitiilor straine directe s-a deteriorat, insa, comparativ cu inceputul acestui an. Astfel, dupa primele doua luni, investitiile straine directe in Romania erau in crestere cu 38,1% pentru ca, la finalul primului trimestru, sa se inregistreze un declin anual de 13,9%.
Investitiile s-au diminuat mai mult dupa primele patru luni, respectiv cu 44,4%, apoi scaderea s-a temperat usor, astfel ca, in primele cinci luni, investitiile straine directe s-au redus cu 42%, la finalul primului semestru, scaderea a fost de 43%. Declinul a inceput sa se accentueze ulterior, in primele sapte luni, investitiile straine directe se micsorasera cu 48%, iar dupa primele opt luni, cu 53,1%.
Anul trecut, investitiile straine directe in Romania au crescut cu 24,5%, pana la 9,02 miliarde euro, acoperind 53,5% din deficitul contului curent.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI