Investitiile straine directe in Romania la 10 luni nu mai acopera integral deficitul de cont curent
Data publicarii: 11-12-2009 | EconomieInvestitiile straine directe in Romania s-au redus in primele zece luni cu 51,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 3,72 miliarde euro, fiind pentru prima data in cursul acestui an sub nivelul deficitului de cont curent, a anuntat banca centrala.
Deficitul contului curent in perioada ianuarie-octombrie 2009 a fost finantat in proportie de 94,1% prin investitii directe ale nerezidentilor in Romania, care au inregistrat 3,72 miliarde euro comparativ cu 7,667 miliarde euro in perioada ianuarie-octombrie 2008, se arata in comunicatul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Totodata, dupa primele zece luni din acest an, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 3,954 miliarde euro, in scadere cu 72,2% fata de aceeasi perioada din 2008.
In perioada ianuarie-octombrie 2009, creditele intra-grup au reprezentat 47,7% din investitiile straine directe, insumand 1,774 miliarde euro, iar participatiile la capital, inclusiv profitul reinvestit, 52,3%, respectiv 1,946 miliarde euro, a mai anuntat BNR.
In intervalul similar din 2008, creditele intra-grup insumau 3,187 miliarde euro, iar participatiile la capital 4,48 miliarde euro.
Creditele pe care le iau firmele localizate in Romania de la companiile-mama cu sediul in strainatate au potentialul de a adanci deficitul de cont curent, deoarece vor fi returnate la scadente.
In primele noua luni, investitiile straine directe scazusera cu 49,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 3,525 miliarde euro, depasind cu aproape 6,4% nivelul deficitului de cont curent pentru acel interval.
Situatia investitiilor straine directe s-a deteriorat, insa, comparativ cu inceputul acestui an. Astfel, dupa primele doua luni, investitiile straine directe in Romania erau in crestere cu 38,1% pentru ca, la finalul primului trimestru, sa se inregistreze un declin anual de 13,9%.
Investitiile s-au diminuat mai mult dupa primele patru luni, respectiv cu 44,4%, apoi scaderea s-a temperat usor, astfel ca, in primele cinci luni, investitiile straine directe s-au redus cu 42%, la finalul primului semestru, scaderea a fost de 43%. Declinul a inceput sa se accentueze ulterior, in primele sapte luni, investitiile straine directe se micsorasera cu 48%, iar dupa primele opt luni, cu 53,1%.
Anul trecut, investitiile straine directe in Romania au crescut cu 24,5%, pana la 9,02 miliarde euro, acoperind 53,5% din deficitul contului curent.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile