ING estimeaza ca este probabil ca BNR sa-si rateze tinta de inflatie si in 2010
Data publicarii: 26-01-2010 | Finante-BanciRata inflatiei ar putea urca la aproximativ 5% la finalul lui 2010, chiar daca va cobori usor sub 4% in primavara, din cauza accizelor mai mari, a scumpirii alimentelor si a medicamentelor, astfel ca banca centrala si-ar putea rata tinta pentru al patrulea an la rand, arata marti un raport ING.
"Inflatia va ramane probabil ridicata in 2010 (aproximativ 5% la finalul acestui an) si Banca Nationala a Romaniei ar putea rata tinta de inflatie din nou. Estimarea noastra este in contradictie cu media estimarilor dintr-un sondaj Reuters, ce indica scaderea inflatiei la 4,1% la finalul lui 2010", se mai arata in raport.
BNR si-a stabilit pentru acest an o tinta de inflatie de 3,5%, plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%).
ING se asteapta ca presiunile inflationiste sa persiste de-a lungul acestui an, cu un impact mai redus in prima jumatate, urmand ca acesta sa fie mai puternic in al doilea semestru, iar factorii de pe partea de oferta ar putea sa duca inflatia la un nivel superior celui din 2009.
"Daca nu vor avea loc cresteri ale pretului gazelor in 2010, inflatia la finalul anului ar urma sa fie cu 0,3 puncte procentuale sub estimarea noastra actuala", se mai arata in raport.
Insa Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei, a declarat luni pentru NewsIn ca pretul gazelor naturale ar putea creste incepand din aprilie.
La finalul anului trecut, rata anuala a inflatiei a fost de 4,74%, in scadere de la 6,3% la sfarsitul lui 2008, dar peste tinta bancii centrale, de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%).
Analistii ING se asteapta la o usoara intarire a leului in fata euro in acest an, cu aproape 3%, ce ar putea avea un impact pozitiv asupra inflatiei.
"Cu toate acestea, ne asteptam la un impact negativ din partea preturilor la alimente - in special legume si fructe - ca urmare a unui efect de baza mai scazut, corelat cu un an agricol normal, precum si a faptului ca preturile reglementate au fost tinute sub control in 2009", mai precizeaza ING.
ING mai considera ca, daca aprecierea leului va fi mai mare decat anticipeaza in prezent, inflatia anuala s-ar putea situa in apropiere de limita superioara tintita de banca centrala (4,5%).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI