Unicredit: Conditiile sociale din Romania se vor inrautati in 2010, chiar daca recesiunea se incheie
Data publicarii: 16-04-2010 | EconomieAnalistii grupului bancar italian Unicredit estimeaza ca Romania va iesi din recesiune in acest an, cu un avans al economiei de 0,4%, insa avertizeaza ca redresarea va fi marcata de inrautatirea conditiilor sociale, factor ce va limita consumul intern.
In raportul trimestrial publicat joi, Unicredit isi mentine prognozele de crestere a produsului intern brut (PIB) din 2010 si 2011 la 0,4%, respectiv 3,5%, dar publica si prima estimare pentru evolutia economiei romanesti din 2012, an pentru care mizeaza pe accelerarea cresterii, la 4,5%.
"Romania va iesi din recesiune in 2010, insa redresarea va fi marcata de deteriorarea conditiilor sociale, care vor limita consumul, in timp ce reluarea investitiilor va deveni vizibila din a doua parte a anului", se spune in raport.
Valoarea estimata a PIB din 2010 a fost insa majorata la 126 miliarde euro, cu 10 miliarde euro peste nivelul inregistrat anul trecut, de 115,9 miliarde euro, si cu 3,7 miliarde euro peste valoarea prognozata in raportul anterior.
Revizuirea valorii PIB in euro, in ciuda mentinerii prognozei de crestere, se explica prin aprecierea mai mare a leului, in urma stabilizarii situatiei Romaniei si a imbunatatirii perceptiei externe.
"Aprecierea leului s-a dovedit sustenabila si ne-am revizuit in usoara scadere prognoza pentru cursul de schimb, pe care il vedem osciland in jurul nivelului de 4,1 lei/euro in acest an. (...) Ne asteptam ca leul sa isi mentina avantajul obtinut in ultimele luni, sustinut de
situatia mai buna a contului curent si de randamentele relativ ridicate ale pietei locale", precizeaza analistii de la Unicredit.
Valoarea PIB ar urma sa depaseasca nivelul maxim istoric inregistrat in 2008 (an devenit o referinta pentru situatia de dinanintea crizei), de 136,9 miliarde euro, abia in 2011, an pentru care Unicredit estimeaza o valoare a PIB de 139,2 miliarde euro.
In 2012, odata cu accelerarea cresterii economice, valoarea PIB ar urma sa ajunga la 155,6 miliarde euro, echivalent cu 7.408 euro/locuitor, comparativ cu 5.439 euro in 2009 sau 5.941 euro in acest an.
In ceea ce priveste inflatia, cresterea anemica a consumului privat, estimata la doar 0,7%, va sustine tendinta dezinflationista, Unicredit mizand pe o rata anuala a inflatiei de 4,2% la finalul anului - nivel similar cu cel din martie - si pe o inflatie medie de 4%, fata de 5,6% in 2009. Tendinta dezinflationista de va consolida in anii urmatori, cu rate medii ale inflatiei de 3,9% in 2011 si de 3,4% in 2012.
Derapajul fiscal, principalul risc pentru Romania
Analistii de la Unicredit avertizeaza ca principalul risc pentru acest an in Romania este reprezentat de situatia fiscala, in conditiile in care performanta economiei va ramane slaba.
Astfel, pentru a atinge tinta de deficit bugetar din acest an, de 5,9% din PIB, "sunt necesari noi pasi in adoptarea unor ample reforme structurale pentru reorganizarea sectorului public (legea unitara a salarizarii, legislatia revizuita a pensiilor si reorganizarea agentiilor de stat)", considera Unicredit.
Chiar daca exista perspective mai bune pentru restructurari semnificative ale sectorului public, "rezistenta sociala fata de aceste masuri s-ar putea amplifica in perioada urmatoare", anticipeaza analistii grupului bancar.
"Vedem un risc important ca deficitul bugetar sa creasca semnificativ, pe fondul presiunilor sociale, care sunt insa contracarate de ancorarea cheltuielilor publice prin acordul cu FMI si de restructurarile din sectorul public", se spune in raport.
"In consecinta, prognoza noastra pentru deficitul bugetar s-a imbunatatit, aproape de nivelul tintit pentru anul acesta, cu ajustari suplimentare in urmatorii ani", mai arata analistii.
Pentru acest an, Unicredit si-a mentinut prognoza de deficit bugetar la 6% din PIB, usor peste tinta agreata de guvern cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana, si se asteapta la o reducere a deficitului la 5% din PIB in 2011 si la 4% in 2012.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI