PwC: Sectorul imobiliar din Europa Centrala si de Est va intampina dificultati si in 2010

Data publicarii: 30-04-2010 | Imobiliare

Sectorul imobiliar din tarile din Europa Centrala si de Est (ECE) se va confrunta si in acest an cu dificultati, in timp ce perspectivele pentru urmatorii ani sunt mai optimiste, arata un studiu publicat de Urban Land Institute (ULI) si PricewaterhouseCoopers (PwC).

Intreaga regiune s-a confruntat cu un exod al capitalului strain, iar investitiile straine vor ramane probabil la un nivel scazut si in continuare, se arata in studiul "Emerging Trends in Real Estate Europe".

Cu toate acestea, trei piete din regiune s-au dovedit foarte rezistente in actualul climat economic. Prima dintre acestea este cea poloneza, care a reusit sa evite recesiunea anul trecut. Economia acesteia este mai putin dependenta de exporturi, iar nivelul ocuparii fortei de munca s-a mentinut constant, sustinand astfel cererea interna.

Cehia este de asemenea pe drumul cel bun, iesind dintr-o recesiune relativ scurta si de mica amploare, in vreme ce Turcia a traversat aceasta perioada mai bine decat majoritatea celorlalte state europene, fiind avantajata de sporul demografic sustinut si de amplasarea geografica strategica, ce o pune in situatia de a deveni noul hub logistic dintre Europa si Orient.

"In alte state din regiune, insa, sectorul imobiliar a fost puternic afectat, valoarea proprietatilor si ratele de ocupare au scazut puternic. Aceasta este de asemenea situatia Romaniei, care a inregistrat un declin al preturilor imobiliare, o scadere a tranzactiilor, iar piata locala de abia incepe sa dea semne de dezghet", a spus Brian Arnold, partener pe parte de consultanta fiscala si juridica din cadrul PricewaterhouseCoopers Romania.

Studiul, care trateaza tendintele pietelor imobiliare din Europa in 2010, arata ca orasele Munchen, Hamburg, Paris si Londra sunt "promitatoare pentru investitii". Celelalte piete incluse in "topul primelor zece" destinatii de investitii imobiliare din Europa sunt Viena, Milano, Istanbul, Berlin, Roma si Frankfurt.

Potrivit raportului, investitorii prefera in acest an cladirile de birouri din centrul oraselor, strazile comerciale de top si centrele comerciale, precum si ansamblurile rezidentiale. Interesante pentru investitori sunt si sectoarele de nisa, respectiv caminele studentesti, depozitele proprii, azilele de batrani, cladirile sociale, clinicile medicale si constructiile de infrastructura.

De asemenea, proiectele ecologice capata tot mai multa importanta, mai ales cele din Uniunea Europeana prin introducerea standardelor de eficienta energetica obligatorii pentru constructii.

Studiul mai arata ca sectorul imobiliar european va inregistra progrese in acest an, in conditiile facilitarii accesului la credit si a stabilizarii preturilor proprietatilor, insa "drumul catre relansare este in continuare lung, iar recuperarea va fi foarte lenta".

"In acest an observam un sentiment de optimism prudent. (...) Investitorii imobiliari sunt in continuare tematori si se concentreaza pe pietele mai adanci si mai lichide", a declarat John Forbes, liderul grupului pentru sectorul imobiliar pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa din cadrul PricewaterhouseCoopers. 

La realizarea studiului "Emerging Trends in Real Estate Europe" au fost chestionate peste 600 de autoritati importante in domeniu, inclusiv investitori, dezvoltatori, finantisti si manageri de proprietati. Potrivit studiului, majoritatea respondentilor sustin ca este nevoie in continuare de prudenta, tinand cont de fragilitatea economiei europene, somajul ridicat si de nivelul redus al consumului. Raportul mai mentioneaza problema nevoii masive de refinantare a datoriilor in sectorul imobiliar, acestea ridicandu-se la sute de miliarde de euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: