Primele de Paste au sporit castigul salarial mediu net in martie, pana la 1.509 lei
Data publicarii: 05-05-2010 | EconomieCastigul salarial mediu net a crescut in martie cu 6,9% (98 lei) fata de luna anterioara pana la 1.509 lei (369 euro), ca urmare a acordarii de prime de Paste, tichete cadou si realizarilor de productii mai mari, a anuntat, miercuri, Institutul National de Statistica (INS).
Comparativ cu martie 2009, castigul salarial mediu nominal net a crescut in a treia luna a acestui an cu 7,6%, in timp ce indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 103,3%, potrivit INS.
In februarie, castigul salarial mediu net scazuse cu 1,1% (15 lei) fata de ianuarie, pana la 1.411 lei (343 euro).
Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.074 lei (507 euro) in martie, fiind cu 6,9% mai mare decat in luna precedenta. Raportat la octombrie 1990, puterea de cumparare a castigului salarial mediu era cu 32,1% mai mare in martie 2010, respectiv cu 8,3 puncte procentuale peste nivelul din luna anterioara.
"Indicele castigului salarial real pentru luna martie 2010 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 106,7%", se mai arata in comunicatul INS.
Cele mai mari salarii nete au fost platite in martie in activitatile de intermedieri financiare (4.345 lei, 1.063 euro), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (794 lei, 194 euro).
In a treia luna din 2010 au fost inregistrate cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in majoritatea activitatilor economice, cele mai mari - 35,1% - fiind in activitatile de fabricarea produselor din tutun, urmate de cele de 34,7% din intermedierile financiare.
Castigul salarial mediu net a mai crescut cu rate cuprinse intre 22% si 25% in activitati de fabricare a altor produse din minerale nemetalice, extractia carbunelui superior si inferior, extractia petrolului brut si a gazelor naturale.
Cresteri mai mici, cuprinse intre 13% si 19%, au fost inregistrate in captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea echipamentelor electrice, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, colectarea si epurarea apelor uzate, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale)
Cresteri ale castigurilor salariale cuprinse intre 10% si 13% au avut loc in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), activitati de editare, activitati de posta si de curier, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, prelucrarea lemnului (inclusiv fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), fabricarea bauturilor, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice.
In martie, au fost inregistrate si scaderi ale castigului salarial mediu net, dare acestea au fost nesemnificative, acestea inregistrandu-se in activitatile de cercetare-dezvoltare (-0,6%), respectiv de sanatate si asistenta sociala (-0,1%), ca urmare a acordarii de premii ocazionale in primele doua luni ale anului 2010, mai arata datele INS.
In sectorul bugetar, s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net in activitatile de administratie publica (2,9%) si invatamant (5%), urmare a acordarii in luna martie, in unele unitati, a sumelor din alte fonduri si a primelor ocazionale (al 13-lea salariu pentru anul 2009). In activitatile de sanatate si asistenta sociala s-au inregistrat scaderi de 0,1% ale castigului salarial mediu net.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI