Romania a avut in T1 a treia scadere a economiei din UE, cu un declin de 3,2%
Data publicarii: Astazi, 04-06-2010 | EconomieRomania a inregistrat in primul trimestru al lui 2010 una din cele mai severe contractiii economice in ritm anual din UE, o situatie mai grava fiind doar in Letonia si Bulgaria, potrivit estimarii preliminare publicate vineri de Eurostat.
Romania nu a reusit sa iasa din recesiune in primul trimestru din 2010, inregistrand o scadere de 0,3%, in date raportate la trimestrul anterior, desi situatia economica s-a imbunatatit semnificativ fata de trimestrul IV al lui 2009, cand produsul intern brut (PIB) inregistrase o scadere de 1,5%.
Cele mai mari scaderi din primul trimestru, in date raportate la trimestrul anterior, au fost inregistrate de Lituania (-3,9%) si Estonia (-2,3%). Si Grecia (-0,8%), Slovenia (-0,5%) si Cipru (-0,2%) au raportat scaderi ale produsului intern brut fata de al patrulea trimestru din 2009.
Raportat la T4 al anului trecut, cel mai puternic avans economic a fost inregistrat de Suedia (1,4%), urmata de Portugalia (1%), in timp ce economia Austriei a stagnat in primul trimestru al acestui an.
La nivelul intregului bloc comunitar si la nivelul zonei euro, economia a avansat cu 0,2%, mai arata datele preliminare Eurostat.
Fata de aceeasi perioada din 2009, economia Romaniei s-a comprimat in primul trimestru din 2010 cu 3,2%, al treilea declin din UE, dupa Letonia (-5,1%) si Bulgaria (-4%). Si Lituania (-2,6%), Estonia, Grecia si Cipru (toate cu -2,3%), Spania (-1,3%), Ungaria si Slovenia (ambele cu -0,8%), Danemarca (-0,6%) si Marea Britanie (-0,2%) au raportat scaderi ale produsului intern brut fata de primul trimestru din 2009.
Cele mai mari cresteri ale PIB-ului fata de primul trimestrul din 2009 au fost inregistrate in Slovacia (4,5%), urmata de Suedia (2,9%), Polonia (2,8%) si Portugalia (1,7%).
La nivelul Uniunii Europene, economia s-a extins cu 0,5% in T1, fata de aceeasi perioada din 2009, in timp ce economia zonei euro a avansat cu 0,6%, dupa ce, in T4 al lui 2009, s-au contractat cu 2,3%, respectiv 2,1% fata de al patrulea trimestru al lui 2008.
In primul trimestru al lui 2010, cheltuielile finale de consum pe gospodarie au scazut cu 0,1% in zona euro si cu 0,2% pe ansamblul blocului comunitar (dupa un avans de 0,2% pentru ambele zone inregistrat in trimestrul anterior). Investitiile au scazut cu 1,1% in zona euro si cu 1,2% in UE, exporturile au crescut cu 2,5% in zona euro si cu 2,3% in UE, in timp ce importurile au crescut cu 4% in zona euro si cu 3,4% pe ansamblul intregului bloc comunitar, dupa ce in trimestrul anterior, inregistrau cresteri de 1,2%, respectiv 1,6%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI