Vasilescu: Noua lege a creditarii va fi greu de aplicat in cazul rambursarii anticipate
Data publicarii: 22-06-2010 | Finante-BanciNoua lege a creditelor nu va crea un val de refinantari in piata, ci se va aplica foarte greu, din cauza scaderii bonitatii clientilor, pe fondul crizei, a declarat, luni, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu.
"Eu nu stiu de ce a creat atata bucurie si speranta aceasta lege, care se va aplica foarte greu. Nu vad oamenii repezindu-se sa ramburseze credite anticipat", a declarat luni,Vasilescu, la Antena 3.
Astfel, Vasilescu nu crede ca noua lege va crea un val de refinantari. Actul normativ european, adoptat in urma unei initiative a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) intr-o forma criticata deopotriva de bancheri, cat si de firmele de leasing, a intrat in vigoare luni, 21 iunie.
Legea, care reduce comisioanele de rambursare anticipata la maximum 1% de la o medie a pietei de 4-6%, creeaza premisa teoretica a mutarii clientilor creditati de la o banca la alta, sau de la un produs de creditare, la altul, fie el si in cadrul aceleiasi banci, printr-un procedeu numit de bancheri "refinantare". Clientii ar putea recurge la refinantarea creditelor in cautarea unor imprumuturi mai ieftine, a unor rate lunare mai mici sau a unor imprumuturi suplimentare.
"La refinantare sunt probleme foarte mari: sunt foarte putini acum cei care mai pot lua un credit", a mai spus Vasilescu.
In plus, el sustine ca solicitantii de noi credite nu au "o bonitate atat de mare ca sa poata suporta doua credite."
Odata cu scaderea capacitatii de indatorare, dar si a valorii activelor imobiliare aduse in garantie de clienti, dimensiunile creditelor noi nu se pot ridica la nivelul celor de dinainte de criza, fara garantii suplimentare.
In acelasi timp, consilierul guvernatorului BNR spune ca noua lege a creditarii nu respecta principiul constitutional al neretroactivitatii legii, (cu exceptia celei penale mai favorabile-n.r.), intrucat se aplica si contractelor vechi, aflate in prezent in derulare.
"Incepe sa nu mai fie recunoscut spiritul neretroactivitatii legii", afirma Vasilescu.
Bancile au la dispozitie un termen de 90 de zile pentru a notifica aproape opt milioane de clienti vechi in vederea modificarii contractelor de imprumut, cu ajutorul unor anexe in care se stipuleaza, printre altele, valoarea noua, micsorata, a comisionului de rambursare anticipata. Notificarea clientilor va induce costuri de milioane de euro sistemului bancar.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice