93 la suta din sumele vizate de nereguli in 2009 la fondurile de preaderare,acordate in Romania si Bulgaria
Data publicarii: 15-07-2010 | EconomieNeregulile depistate in 2009 in acordarea fondurilor de preaderare au provenit, in proportie de 81%, din Bulgaria si Romania, in cele doua tari fiind atribuite 93% din totalul sumelor vizate de incorectitudini, potrivit unui raport al Comisiei Europene publicat miercuri.
In 2009 au fost raportate de autoritatile nationale din 14 tari 706 noi cazuri de nereguli cu fonduri de preaderare, reprezentand in total 117 milioane de euro. Bilantul arata o crestere cu 35% a numarului de cazuri si demonstreaza ca depistarea de nereguli in zona asistentei de preaderare nu se diminueaza, ci mai degraba se concentreaza catre un grup mai mic de tari, cu precadere tarile din EU-2, adica Romania si Bulgaria, si tarile candidate, precizeaza raportul.
Astfel, neregulile din Bulgaria si Romania totalizeaza 81% din cazuri, iar 93% din sumele fondurilor de preaderare vizate de nereguli in 2009 au fost atribuite in aceste tari, precizeaza raportul.
Totusi, noteaza raportul, tendinta de crestere se inregistreaza numai in Bulgaria, unde s-a inregistrat o sporire cu 134% a cazurilor.
Tendintele, noteaza raportul, sunt influentate in mare masura de modul de raportare si din aceasta cauza posibilitatile de analiza sunt diminuate.
In ceea ce priveste suspiciunile de frauda, cinci state membre (Bulgaria, Ungaria, Polania, Romania, Slovacia) si Turcia au raportat astfel de cazuri in 2009. Numarul cazurilor de posibile fraude a fost de 262, impactul financiar al acestora fiind de 57 de milioane de euro.
Cel mai mare numar de cazuri de suspiciuni de frauda a fost raportat tot de Bulgaria, majoritatea privind fondurile SAPARD (67% din cazurile din tara). De fapt, cazurile de posibile fraude cu fonduri SAPARD din Bulgaria reprezinta 92% din toate cazurile de suspiciuni de frauda cu fonduri SAPARD raportate in 2009 Oficiului pentru combaterea fraudei (OLAF).
Comisia ceruse autoritatilor bulgare sa-si intareasca sistemul de control si sa efectueze verificari suplimentare, ceea ce a dus la o crestere a cazurilor de suspiciuni de frauda, insa este de asteptat ca ele sa scada pe masura ce vor fi finalizate procedurile judiciare si se va realiza o reactualizare a situatiei, spune raportul.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice