Asiguratorii au platit daune de 5 milioane euro in urma inundatilor din acest an

Data publicarii: 12-10-2010 | Finante-Banci
Asiguratorii au platit daune de 5 milioane euro in urma inundatiilor din acest an, alte 15,5 milioane de euro fiind reprezentate de rezervele de daune constituite si care urmeaza sa fie eliberate pe masura instrumentarii dosarelor, a declarat marti presedintele CSA, Angela Toncescu.

"Conform raportarilor transmise de societati la solicitarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), pana la inceputul lunii curente, asiguratorii au avizat circa 4.500 dosare de daune. Pentru acestea au platit deja asiguratilor peste 5 milioane de euro, alte 15,5 milioane de euro fiind reprezentate de rezervele de daune constituite si care urmeaza sa fie eliberate pe masura instrumentarii dosarelor", a mentionat Toncescu.

Ea a adaugat ca asigurarea obligatorie a locuintei nu este nicidecum o taxa, ci un instrument de protectie financiara minima in caz de dezastru.

"Spre deosebire de taxe si impozite, care nu au destinatii anume, ci sunt folosite pentru a finanta toate serviciile publice oferite de catre stat, primele de asigurare incasate au o destinatie precisa si exclusiva - aceea de a constitui fondul din care se vor plati despagubiri asiguratilor in caz de dezastru", a mentionat presedintele CSA.

Toncescu sustine ca sistemul de asigurari obligatorii reprezinta un prim pas in educarea populatiei cu privire la ce inseamna protectia prin asigurare, deoarece romanii nu au inca o cultura a asigurarilor.

"Este foarte important faptul ca activitatea de subscriere a asigurarilor obligatorii ale locuintelor a inceput, pentru ca inundatiile si celelalte catastrofe naturale nu asteapta ca sistemul sa fie perfect pentru a se manifesta", a mai spus presedintele CSA.

Ea sustine ca Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale beneficiaza de un program adecvat de reasigurare, prin care riscurile sunt dispersate pe pietele internationale, astfel ca, in caz de dezastru, nu vor fi probleme cu plata despagubirilor cuvenite asiguratilor.

Proprietarii sunt obligati ca, intr-o perioada de sase luni de la emiterea primei polite, sa incheie o asigurare obligatorie a locuintelor. Potrivit legii, dupa aceasta perioada, proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei, care este aplicata de primarul localitatii respective.

Din numarul total de 8,5 milioane proprietati cu destinatia de locuinta, 65% sunt de tip A, iar restul de tip B.

Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A (care au structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).

Suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru cele de tip B. 

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: