Ghetea: La nivel intregului sistem bancar, peste 20% din creditele acordate au fost restructurate

Data publicarii: 13-10-2010 | Finante-Banci
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, a declarat marti, la discutiile de la Comisia de Buget, Finante, Banci din Camera Deputatilor pe tema OUG 50/2010, ca peste 20% dintre creditele acordate la nivelul intregului sistem bancar au fost restructurate.

"In legatura cu propunea de a face  un pas pentru a-i ajuta pe clientii care au probleme, mai ales cei care au probleme din cauza reducerii salariilor, este adevarat ca bancile nu au publicat cifre. Foarte putine banci au publicat cifre(...)Au fost restructurate foarte multe credite individual, atat la persoanele fizice, cat si la cele juridice. Ar fi bine daca ati face o solicitare Bancii Nationale, singura care poate sa dea o cifra. In opinia mea, BNR ar putea aduce o cifra care cu siguranta este de peste 20%" a precizat Ghetea.

El a explicat ca bancile nu au publicat cifre pentru a nu fi interpretate in mod gresit de catre presa sau de catre unii analisti. De asemenea, Radu Ghetea a spus ca profitul realizat de banci in 2009 nu este mare, daca se tine cont de sumele cu care au contribuit acestea la majorari de capital.

"S-a discutat foarte mult despre profit. In anul 2009 este vorba de 190 milioane euro profitul agregat al tuturor bancilor", a declarat Ghetea.  El a explicat ca bancile au adus 350 milioane euro pentru majorari de capital, la care se adauga pana la aproape 500 milioane euro linii de finantare sub forma de imprumuturi subordonante.

De asemenea, Petre Bunescu, vicepresedinte al BRD, a declarat ca in prima jumatate a acestui an, bancile au inregistrat pierderi de 54 milioane de euro.

Referitor la propunerea de a se modifica OUG 50/2010 in sesnul calculului marjei fixe in functie de rata dobanzii si indicele de referinta de la momentul acordarii, Ghetea a declarat ca aceasta nu ar avantaja clientii, intrucat in urma cu patru sau cinci ani dobanzile erau de 40-50%.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: