Profitul net al Bancii Transilvania a crescut cu 44% in primele noua luni, la 69,7 milioane lei
Data publicarii: 28-10-2010 | Finante-BanciBanca Transilvania a inregistrat un profit net de 69,7 milioane lei dupa primele noua luni ale acestui an, in crestere cu 44% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand afisa un rezultat net de 48,26 milioane lei, a anuntat miercuri banca.
Profitul brut a fost de 100 milioane lei, in crestere cu 37% fata de perioada similara a anului trecut, cand se situa la 73 milioane lei. Fata de prevederile bugetare pe intregul an 2010, profitul brut a fost realizat in proportie de 67% in primele noua luni.
Veniturile operationale au ajuns la 1,10 miliarde lei dupa primele noua luni, cu 17% mai mari fata de aceeasi perioada din 2009, in special ca urmare a veniturilor din dobanzi, din operatiuni cu titluri si din comisioane, se arata in comunicatul transmis de banca.
"In 2010 am avut un parcurs stabil pentru ca am continuat sa gestionam prudent activitatea BT pe cele patru linii de afaceri: companii, IMM-uri, persoane fizice si Divizia Pentru Medici. Totodata, am acordat maxima atentie politicii de provizionare si managementului riscului, precum si controlului costurilor", a declarat directorul general al Bancii Transilvania, Robert C. Rekkers.
Costul net al riscului de credit a inregistrat o tendinta de crestere, ajungand la 474 milioane lei, comparativ cu 358 milioane lei in aceeasi perioada din anul precedent. In contextul economic actual, cresterea costului net al riscului pe fondul deprecierii calitatii portofoliului de credite a avut influenta asupra profitabilitatii, in ciuda cresterii veniturilor operationale si mentinerii la un nivel scazut a cheltuielilor de functionare, au mentionat reprezentantii bancii.
Totodata, activele bilantiere ale bancii au crescut cu 4% in primele noua luni, la 20,21 miliarde lei, fata de 19,47 miliarde lei cat au fost la finalul anului trecut.
Soldul portofoliului de credite a ajuns la 13,17 miliarde lei la finalul lunii septembrie, in crestere cu 8% fata de inceputul anului, ponderea fiind 59,48% credite pentru companii si 40,52% credite pentru persoane fizice, respectiv 62% credite acordate in moneda nationala si 38% denominate in valuta. Creditele neperformante, cu restante mai mari de 90 de zile, reprezinta 6,92% din totalul portofoliului de credite, mai precizeaza reprezentantii bancii.
De asemenea, rata de solvabilitate se situeaza la 12,33%, fara includerea profitului realizat la 30.09.2010, fiind peste nivelul impus de normele Bancii Nationale a Romaniei, de 8%.
Soldul provizioanelor din activitatea de creditare a crescut cu 64% in primele noua luni ale acestui an, de la 752 milioane lei la 1,23 miliarde lei, din care 230 milioane reprezinta provizioane nedeductibile fiscal, constituite suplimentar. "Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane este de 135%, acest nivel fiind unul relativ prudent", considera oficialii bancii.
Numarul de operatiuni cu clientela a crescut cu 13% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cresterea fiind data si de segmentul de carduri, care a inregistrat un numar de operatiuni cu 9% mai mare decat in ianuarie-septembrie 2009. BT avea, la sfarsitul lunii septembrie 2010, 1.375.000 clienti activi. La aceeasi data, portofoliul sau cuprindea aproape 1.800.000 de carduri valide, o retea de aproximativ 800 ATM-uri si peste 14.000 de POS-uri.
Procesul de majorare a capitalului social este in curs de derulare, dupa cum a fost aprobat de catre actionari in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor din data de 28.04.2010. Incepand cu data de 25.10.2010, pentru o perioada de 30 de zile, are loc actiunea de subscriere a noilor actiuni, aferenta etapei de majorare a capitalului social prin noi aporturi banesti ale actionarilor, au spus reprezentantii bancii.
Banca Transilvania a reluat in 2010 extinderea moderata a retelei de unitati, prin deschiderea a 15 unitati. La finalul lunii septembrie, BT avea 530 de sedii.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice