Cum vor sa ne fraiereasca bancile la licitatiile cu imobile executate silit

Data publicarii: 17-02-2011 | Imobiliare

In ultima vreme, bancile s-au transformat in veritabili agenti imobiliari, prin licitatiile pe care le organizeaza cu imobilele pe care le-au executat silit. 

In Bucuresti, dar si in alte orase din tara, spre exemplu, aceste licitatii pornesc, in majoritatea cazurilor, de la 1.000 de euro pe metru patrat, indiferent de imobilul rezidential care este scos la vanzare. 

Acestea nu tin cont de faptul ca piata imobiliara nu si-a revenit din criza, ba din contra, este unul din domeniile care inca mai are de suferit. 

In conditiile date, multi analisti imobiliari spun ca pretul corect pentru un metru patrat de suprafata locuibila este salariul mediu pe economie. Astfel ca, in Romania, ar trebui sa fie de 400-500 euro, adica la jumatate din cat se cere acum. 

Pretul pe mp este mult sub 1.000 euro

Potrivit unei analize de piata, realizata de firma Darian, la nivel national, un metru patrat de suprafata utila al unui apartament vechi cu doua camere era in 2010 790 de euro, in timp ce pentru un imobil cu 3 camere costul ajungea la 749 euro. 

La apartamentele noi, pretul pentru un imobil cu doua camere ajungea la 869 euro/mp, in timp ce pentru locuintele cu trei camere, costul era de 830 de euro. 

Un alt lucru care nu trebuie trecut cu vederea cand participati la o astfel de licitatie, este data cand a fost facuta evaluarea. Daca aceasta a fost realizata in 2008 sau 2009, atunci pretul este mult mai mare decat adevarata valoare a imobilului care este vandut in 2011. 

Aici banca are tot interesul sa traga un pret cat mai convenabil ei. 

Ce oferte au bancile

Raiffeisen Bank scoate la licitatie un apartament de aproximativ 71 mp, cu trei camere, in sectorul 4, cu un pret de pornire de 290.000 lei (68.250 euro). Apartamentul a fost evaluat la aproximativ 311.000 lei (73.000 euro).

Daca v-ati intrebat pana acum cum se fac aceste evaluari de piata, raspunsul este unul simplu. Se compara imobilul care urmeaza sa fie pus in vanzare cu mai multe oferte de pe piata. Ciudat, in cazurile bancilor se pare ca acestea nu prea mai tin cont de gradul de uzura al unui apartament, pentru ca la pret de 1.000 de euro/mp se pot gasi si apartamente noi, in imobile nou construite. 

Libra Bank va scoate la licitatie, in data de 4 martie, un apartament de 3 camere aproape de intersectia bd. Basarabiei cu bd Chisinau. Pretul de pornire al licitatiei va fi de 64.000 euro. Suprafata utila este de peste 65 de metri patrati, dupa cum anunta banca. 

Pentru a participa la aceste licitatii, va trebui sa va inscrieti inainte. Iar pentru a face acest lucru trebuie sa depuneti intr-un anumit cont 10% din valoarea de licitatie a imobilului vandut, bani pe care mai apoi ii veti recupera, daca nu ati fost castigatorul achizitiei. 

Ultimele stiri pe BankNews.ro: