Isarescu: Un leu tare va fi o punte catre trecerea la moneda euro

Data publicarii: 11-03-2011 | Finante-Banci


Un leu tare va fi un leu de legatura, o punte catre trecerea la moneda europena, a declarat, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, cu ocazia ceremoniei de inaugurare a Expozitiei euro de la BNR.

Potrivit acestuia, pentru Romania ca tara aspiranta la adoptarea euro este vitala pregatirea temeinica in vederea indeplinirii tuturor criteriilor, fara exceptie. "Asa cum am mai declarat este important totodata sa avem definita o tinta. Iar aceasta tinta trebuie sa fie pastrata, chiar daca pe parcurs ar putea fi modificata, astfel incat apetitul pentru reformele necesare sa nu fie diminuat", a spus Isarescu.

El a mai adaugat ca prin faptul ca, incepand cu februarie 2010, in BNR a luat fiinta Comitetul pentru Pregatirea Trecerii la Euro, iar din octombrie 2010 la lucrarile acestui Comitet participa si reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice este relevant ca "ne preocupa viitorul tarii noastre in zona euro".
"Revenind acum la expozitia euro care ajuns la Bucuresti, la putin timp dupa ce Estonia a introdus deja moneda unica, devenind al 17-lea stat intrat in zona euro, as vrea sa remarc inca o data efortul depus de Banca Centrala Europeana pentru a face cunoscute romanilor, ca si celorlalti cetateni ai Uniunii, moneda unica, istoria ei, rolul si simbolurile ei", a spus guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Expozitia euro - conceputa de Banca Centrala Europeana (BCE) - s-a deschis joi la Sucursala Municipiului Bucuresti a BNR si va fi gazduita pana pe data de 27 mai 2011.

Bazandu-se pe tehnici multimedia, Expozitia euro le ofera vizitatorilor o experienta practica legata de moneda unica.
Obiectivul principal al acestei expozitii itinerante este familiarizarea publicului european cu bancnotele si monedele euro, precum si cu elementele de siguranta ale acestora, intr-un mod captivant si interactiv.

Expozitia cuprinde sapte module bilingve: 'Bancnote' (un modul dedicat caracteristicilor generale ale bancnotelor euro si un altul care ofera informatii privind productia si circulatia bancnotelor euro), 'Monede', 'Elemente de siguranta', 'Coltul copiilor' si 'Istoria banilor' (doua module dedicate palpitantei evolutii istorice a notiunii de bani).

Pana in prezent, expozitia a fost gazduita de Slovacia, Spania, Italia, Germania, Luxemburg, Polonia si Estonia. Dupa popasul de la Bucuresti, expozitia itineranta isi va continua calatoria prin Uniunea Europeana, urmand a fi prezenta in Franta, Bulgaria si Grecia.

 

sursa: Agerpres

Ultimele stiri pe BankNews.ro: