Vrei sa lucrezi in strainatate -cat sunt salariile in Suedia, Elvetia sau Portugalia
Data publicarii: 18-03-2011 | HR/Cariere
Anunturile de joburi pentru romanii care vor sa se angajeze in strainatate sunt extrem de tentante, in special pentru salariile cu mult peste ceea ce se ofera in Romania. Si in conditiile in care piata muncii din Romania nu s-a reglat inca, romanii sunt dispusi sa se angajeze in strainatate chiar si pe salarii care depasesc cu putin mia de euro, in speranta ca se vor imbogati peste hotare. Nu iau in calcul, insa, ca in unele tari, viata este cu mult mai scumpa decat in Romania si ca, in unele situatii, se pot intoarce in tara mai saraci decat au plecat.
SUEDIA este una dintre cele mai scumpe tari ale Europei, alaturi de celelalte state nordice. Ne puteam da seama de asta daca ne gandim ca salariul minim ajunge undeva aproape de 4.000 de euro, in sectorul privat si putin sub 3.000 de euro, in sectorul public.
Costul vietii in Suerdia, pe luna, ajunge la aproximativ 1.000 de euro, aici fiind incluse mancarea, imbracamintea sau ingrijirea medicala. Chiria mai scoate si ea din buzunarele celor care locuiesc in Suedia intre 500 si peste 1.000 de euro pe luna, in functie de marimea apartamentului si de zona, iar utilitatile se incadreaza intre 100 si 150 de euro pe luna.
In Suedia un litru de lapte costa sub un euro, in schimb painea poate depasi 2 euro.Un kilogram de branza ajunge si la 9 euro, unul de pui depaseste 8 euro, iar un meniu la restaurant sare de 10 euro. Un litru de benzina se vinde cu 1,4 euro, iar o calatorie cu transpostul in comun costa 2,6 euro.
ELVETIA este, de asemenea, una din tarile cu un nivel d etrai foarte ridicat, dar si cu costuri pe masura. Salariul mediu depaseste 4.200 de euro pe luna, dar kilogramul de branza ajunge la 15 euro, in timp ce pieptul de pui se cumpara cu 19 euro. Un meniu la restaurant depaseste 15 euro, iar un litru de benzina se vinde cu 1,2 euro.
Cheltuielile de baza (apa, gaz, electricitate si gunoi) ajung la 120 de euro pe luna, iar o calatorie cu transportul in comun costa in jur de 2,45 de euro.
Chiria la un apartament in oras cu un dormitor depaseste 1.000 de euro, in timp ce prntru 3 camere se ajunge la o chirie de aproape 2.000 de euro. La periferie chiriile scad cu aproape 500 de euro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza