Mihai Ionescu (ANEIR): Exporturile romanesti nu vor rezista in cazul unei aprecieri bruste a leului
Data publicarii: 06-04-2011 | EconomieExporturile romanesti vor rezista la o eventuala apreciere a monedei nationale, chiar in cazul unui curs de 3,6-3,8 lei pentru un euro, daca aceasta se va realiza printr-un proces lent, si nu unul abrupt, cum s-a intamplat in ultima perioada, a declarat Mihai Ionescu, secretar general al ANEIR.
"Cred ca, in conditiile schimbarilor pozitive din economie, am putea asista la o apreciere a monedei nationale pana in 2015, respectiv un curs de 3,6-3,8 lei pe euro, dar nu in maniera in care s-a intamplat in ultima perioada. Noi, ca exportatori, ne dorim o stabilitate in ceea ce priveste aprecierea pe termen lung, printr-un proces de adaptare, nu brusc", a spus Ionescu. El a adaugat ca prognozele cursului se plaseaza la valoarea de 3,6-4.1 lei/euro pentru anul 2015.
Secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) a mai adaugat ca, in timpul recesiunii, exportatorii si importatorii au stabilit o marja de 4,1 lei/euro pentru export si 4,3 lei/euro pentru import, recunoscuta pe piata, ceea ce a sustinut cresterea exporturilor din ultima perioada.
"Noi am transmis deja un mesaj BNR, ca nu agream astfel de prabusiri de curs", a explicat Mihai Ionescu. Secretarul general al ANEIR a mai spus ca modul in care vor evolua exporturile depinde si de evolutia preturilor la utilitati. In ceea ce priveste o eventuala depreciere a leului pana la un curs de 5 lei/euro, Ionescu a explicat ca nu este in favoarea exportatorilor si a importatorilor, din cauza decalajelor mari de timp la incasare.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?