Actiunile bancilor franceze scad pe bursele europene, din cauza temerilor privind un posibil faliment al Greciei
Data publicarii: 12-09-2011 | BursaActiunile bancilor europene scad puternic luni pe pietele internationale, din cauza temerilor potrivit carora autoritatile nu iau toate masurile pentru a gasi o solutie permanenta la criza datoriilor din statele periferice ale zonei euro si a eventualitatii unui faliment al Greciei, transmit AFP si Reuters.
Bancile franceze, cu o expunere ridicata la criza datoriilor din statele periferice ale zonei euro, au inregistrat declinuri semnificative la bursa de la Paris, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat ca agentia de evaluare financiara Moody's ar putea retrograda ratingurile celor mai mari banci franceze, BNP Paribas SA, Societe Generale SA si Credit Agricole SA, din cauza expunerii lor la datoria suverana a Greciei.
In 15 iunie, Moody's a plasat sub revizuire, pentru o posibila retrogradare, ratingurile celor trei grupuri bancare din Franta. Agentia a precizat ca in cazul BNP Paribas si Credit Agricole este putin probabil ca procesul de revizuire sa conduca la o retrogradare mai mare de o treapta. In schimb, in cazul Societe Generale este posibil ca ratingurile pentru datorii si depozite sa fie retrogradate cu pana la doua trepte. Intervalul de trei luni, necesar in general pentru finalizarea analizelor Moody's, se apropie de sfarsit saptamana acesta, au declarat sursele.
Luni dimineata, la bursa de la Paris, actiunile BNP Paribas, Credit Agricole si Societe Generale inregistrau un declin de aproximativ 10%, in timp ce la bursa din Frankfurt, actiunile Deutsche Bank au scazut cu 7,73%, actiunile Commerzbank cu 6,82% iar la bursa de la Madrid, actiunile celei mai mari banci din zona euro, Santander, au inregistrat un declin de 4,85%.
Bursa de la Londra a deschis, luni, in scadere cu 2,39%, indicele principal FTSE-100 ajungand la valoarea de 5.089,91 puncte, in timp ce indicele principal DAX 30 al bursei de la Frankfurt a scazut cu 2,44%, ajungand la valoarea de 5.063,85 puncte.
Bursa japoneza a inchis, luni, in scadere cu 2,31%, indicele Nikkei-225 ajungand la nivelul de 8.535,67 puncte, cel mai scazut nivel din ultimele 28 de luni. Printre cele mai afectate au fost actiunile producatorilor auto niponi, titlurile Honda Motor inregistrand un declin de 3,8%, in timp ce actiunile Nissan Motor Corp au scazut cu 3%.
Bursa din Hong Kong a incheiat prima sedinta de luni in scadere puternica, cu 3,38%, indicele Hang Seng ajungand la valoarea de 19.194,58 puncte. Actiunile listate la bursa din Hong Kong ale celei mai mari banci din lume, Industrial and Commercial Bank of China, au scazut cu 4,9%, iar actiunile dezvoltatorului imobiliar China Overseas Land & Investment au inregistrat un declin de 8,5%.
Si bancile din Australia, Noua Zeelanda si Singapore au inregistrat luni scaderi semnificative. Pietele financiare din Coreea de Sud, China si Taiwan sunt inchise luni datorita unor sarbatori nationale.
Si vineri pietele bursiere din Europa si Statele Unite au scazut puternic, dupa ce demisia unui membru al conducerii Bancii Centrale Europene a sporit ingrijorarile referitoare la capacitatea Europei de a gestiona problema crizei datoriilor. Intentia economistului-sef al BCE Juergen Stark de a demisiona din functie subliniaza disensiunile interne referitoare la programul de cumparare de obligatiuni, una dintre principale 'arme' ale institutiei in lupta cu criza datoriilor.
Sursa: Agerpres.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI