Actiunile bancilor franceze scad pe bursele europene, din cauza temerilor privind un posibil faliment al Greciei
Data publicarii: 12-09-2011 | BursaActiunile bancilor europene scad puternic luni pe pietele internationale, din cauza temerilor potrivit carora autoritatile nu iau toate masurile pentru a gasi o solutie permanenta la criza datoriilor din statele periferice ale zonei euro si a eventualitatii unui faliment al Greciei, transmit AFP si Reuters.
Bancile franceze, cu o expunere ridicata la criza datoriilor din statele periferice ale zonei euro, au inregistrat declinuri semnificative la bursa de la Paris, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat ca agentia de evaluare financiara Moody's ar putea retrograda ratingurile celor mai mari banci franceze, BNP Paribas SA, Societe Generale SA si Credit Agricole SA, din cauza expunerii lor la datoria suverana a Greciei.
In 15 iunie, Moody's a plasat sub revizuire, pentru o posibila retrogradare, ratingurile celor trei grupuri bancare din Franta. Agentia a precizat ca in cazul BNP Paribas si Credit Agricole este putin probabil ca procesul de revizuire sa conduca la o retrogradare mai mare de o treapta. In schimb, in cazul Societe Generale este posibil ca ratingurile pentru datorii si depozite sa fie retrogradate cu pana la doua trepte. Intervalul de trei luni, necesar in general pentru finalizarea analizelor Moody's, se apropie de sfarsit saptamana acesta, au declarat sursele.
Luni dimineata, la bursa de la Paris, actiunile BNP Paribas, Credit Agricole si Societe Generale inregistrau un declin de aproximativ 10%, in timp ce la bursa din Frankfurt, actiunile Deutsche Bank au scazut cu 7,73%, actiunile Commerzbank cu 6,82% iar la bursa de la Madrid, actiunile celei mai mari banci din zona euro, Santander, au inregistrat un declin de 4,85%.
Bursa de la Londra a deschis, luni, in scadere cu 2,39%, indicele principal FTSE-100 ajungand la valoarea de 5.089,91 puncte, in timp ce indicele principal DAX 30 al bursei de la Frankfurt a scazut cu 2,44%, ajungand la valoarea de 5.063,85 puncte.
Bursa japoneza a inchis, luni, in scadere cu 2,31%, indicele Nikkei-225 ajungand la nivelul de 8.535,67 puncte, cel mai scazut nivel din ultimele 28 de luni. Printre cele mai afectate au fost actiunile producatorilor auto niponi, titlurile Honda Motor inregistrand un declin de 3,8%, in timp ce actiunile Nissan Motor Corp au scazut cu 3%.
Bursa din Hong Kong a incheiat prima sedinta de luni in scadere puternica, cu 3,38%, indicele Hang Seng ajungand la valoarea de 19.194,58 puncte. Actiunile listate la bursa din Hong Kong ale celei mai mari banci din lume, Industrial and Commercial Bank of China, au scazut cu 4,9%, iar actiunile dezvoltatorului imobiliar China Overseas Land & Investment au inregistrat un declin de 8,5%.
Si bancile din Australia, Noua Zeelanda si Singapore au inregistrat luni scaderi semnificative. Pietele financiare din Coreea de Sud, China si Taiwan sunt inchise luni datorita unor sarbatori nationale.
Si vineri pietele bursiere din Europa si Statele Unite au scazut puternic, dupa ce demisia unui membru al conducerii Bancii Centrale Europene a sporit ingrijorarile referitoare la capacitatea Europei de a gestiona problema crizei datoriilor. Intentia economistului-sef al BCE Juergen Stark de a demisiona din functie subliniaza disensiunile interne referitoare la programul de cumparare de obligatiuni, una dintre principale 'arme' ale institutiei in lupta cu criza datoriilor.
Sursa: Agerpres.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice