BNR: Aproximativ 450.000 de persoane s-au indatorat atat la banci, cat si la IFN-uri
Data publicarii: 13-09-2011 | Finante-BanciAproximativ 450.000 de persoane s-au indatorat atat la banci, cat si la IFN-uri, au in medie trei credite (doua la banci si unul la IFN) si reprezinta cea mai riscanta categorie de debitori, arata un raport al BNR.
"Un numar ridicat de persoane (aproximativ 0,45 milioane) s-au indatorat atat la banci, cat si la IFN. Acestea au in medie trei credite (doua la banci si unul la IFN) si reprezinta cea mai riscanta categorie de debitori (in iunie 2011, rata de neperformanta generata de acest segment in sectorul bancar a fost de 15,8%, fata de 7,9% pe ansamblul sectorului populatiei)", se arata in Raportul asupra Stabilitatii Financiare publicat luni de BNR.
Potrivit BNR, capacitatea relativ redusa a populatiei de a-si onora serviciul datoriei in conditiile aparitiei unor evolutii nefavorabile privind cursul de schimb, rata dobanzii sau venitul disponibil reclama prudenta sporita cu privire la reluarea creditarii populatiei, inclusiv prin prisma consecintelor inceperii unui nou ciclu de inasprire a politicilor monetare pe plan international.
"In ipoteza cresterii cu 1 punct procentual a ratelor dobanzii la creditele in euro (reprezentand circa 80% din stocul de credite in valuta in iunie 2011), serviciul anual al datoriei pentru un debitor care detine un credit imobiliar s-ar majora in medie cu 7,8%, in timp ce pentru un credit de consum fara garantie ipotecara serviciul anual al datoriei ar fi, in medie, cu 2,6% mai ridicat. Ponderea considerabila a creditelor acordate in conditii promotionale in perioada 2007 - primul semestru al anului 2011 (aproximativ 40% din creditele nou acordate in lei si in euro) ar putea majora suplimentar efectul asupra serviciului datoriei la terminarea perioadei de promotie", se mai spune in raport.
BNR mai arata in raport ca gradul mare de indatorare a populatiei ar putea indica si faptul ca modelul actual de desfasurare a activitatii bancare trebuie sa se modifice pe termen mediu, prin canalizarea intr-o mai mare masura a activitatii spre segmentul companiilor nefinanciare din sectorul privat.
"O vulnerabilitate importanta a indatorarii populatiei, cu implicatii asupra capacitatii de onorare a serviciului datoriei, consta in ponderea mare a creditului in valuta (66% din indatorarea financiara totala a populatiei, in iunie 2011). Creditele acordate in valuta au devenit mai riscante decat cele in lei, atat la nivel agregat, cat si pe sub-portofolii. La nivel agregat, creditele in valuta au eliminat ecartul fata de cele in lei, iar rata de neperformanta a devenit superioara celei in lei (8,1%, comparativ cu 7,7%, in iunie 2011)", se spune in raport.
Volumul creditelor neperformante in valuta a crescut cu 60% (iunie 2011 fata de decembrie 2009), in timp ce volumul creditelor neperformante in lei a scazut in aceeasi perioada cu 17%. In structura pe sub-portofolii, rata de neperformanta in valuta s-a mentinut mai mare decat cea in lei, valori similare fiind inregistrate doar in cazul creditelor imobiliare. Din punct de vedere al monedei de denominare, creditele in franci elvetieni (CHF) sunt cele mai riscante (rata neperformantei situandu-se in iunie 2011 la 12%, comparativ cu 7% in cazul creditelor acordate in euro).
BNR mentioneaza ca a adoptat de timpuriu o atitudine prudenta, de temperare a creditarii in CHF, solicitand bancilor sa considere coeficienti de stres superiori pentru aceasta moneda, comparativ cu cei utilizati pentru euro, in determinarea gradului de indatorare al debitorilor, precum si facand apel la persuasiunea morala si la interventii publice menite sa evidentieze riscurile atragerii unor asemenea imprumuturi pentru segmental populatiei. Dupa implementarea acestor masuri, ponderea creditelor nou acordate in CHF a scazut de la 17% in anul 2008, la sub 2% in anii 2009 si 2010, astfel incat - comparativ cu alte tari din regiune - ponderea creditelor exprimate in aceasta valuta in portofoliul de credite acordate populatiei este relativ redusa (13% in iunie 2011), ele ocupand sub 7% in totalul creditului neguvernamental.
"Rata de neperformanta a creditelor ipotecare acordate populatiei de catre banci a crescut in perioada decembrie 2009 - iunie 2011 (de la 3,9% la 6,8%), dar ritmul s-a temperat. Numarul persoanelor fizice care s-au aflat pentru prima data in situatia de a nu-si putea rambursa creditul de la inceputul anului 2010 pana in iunie 2011 s-a restrans cu 14% fata de perioada anterioara similara (inceputul anului 2009 pana in iunie 2010). Creditele ipotecare in valuta au consemnat o rata de neperformanta superioara celor in lei (6,8%, fata de 6,4% in iunie 2011). Cele mai riscante s-au dovedit creditele in CHF (cu o rata de neperformanta de 11,4% in iunie 2011) si cele acordate in anul 2008, cand s-a inregistrat perioada de maxim al preturilor activelor imobiliare (in acest ultim caz, rata de neperformanta a atins 10,4% in iunie 2011)", se arata in raport.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice