Ghetea (ARB): Pe 4 octombrie vom discuta cu reprezentantii BNR despre noul regulament de creditare

Data publicarii: 23-09-2011 | Finante-Banci

Reprezentantii comunitatii bancare din Romania vor discuta pe 4 octombrie cu oficialii BNR propunerile pe care acestia le au cu privire la noul regulament de restrictionare a creditarii in valuta, a declarat joi presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea.

"Pe patru octombrie ne vom intalni cu domnul prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, si cu echipa dansului. Atunci sper ca vom discuta punct cu punct ceea ce am propus noi si ceea ce dansii sunt dispusi sa accepte (cu privire la noul regulament de creditare - n.r.)", a spus Ghetea.

El a lasat sa se inteleaga ca, pe lista de observatii a reprezentantilor ARB, s-ar afla si perioada pentru care poate fi acordat un credit de consum.

"Este nevoie de o abordare prudentiala a acestui aspect. Personal fac acest lucru de sapte ani si spun ca nu trebuie sa lasam romanii sa se imprumute in alte valute decat in cea in care castiga. Este clar ca acest regulament nu va afecta creditul Prima Casa. In ceea ce priveste creditul de consum, opiniile bancilor sunt diverse plecand de la propunerea de majorare a termenului de cinci ani catre sapte sau 10 ani", a declarat Ghetea.

Potrivit unui proiect de regulament publicat pe pagina de internet a BNR, creditele de consum ar putea fi acordate pe o perioada de cel mult cinci ani, iar solicitantii trebuie sa aduca garantii de cel putin 133% din valoarea imprumutului.

De asemenea, proiectului BNR prevede ca pentru finantarile imobiliare in euro, solicitantii vor avea nevoie de un avans de cel putin 30%, de 15% in cazul creditelor imobiliare in lei si de 40% in cazul finantarilor in alte monede straine. 

NewsIn